Kievul vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

26 Dec 2022
Kievul vrea excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

„Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de a fi în ONU? Avem un răspuns persuasiv și motivat: nu, nu are”, a declarat ministrul de externe ucrainean, scrie Le Figaro

Ucraina va cere luni, 26 decembrie, excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a doua zi după noile declarații ale lui Vladimir Putin împotriva Occidentului, acuzat de atitudinea „dezbină și cucerește”.

Ucraina intenționează, de asemenea, să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. 

Ne vom exprima oficial poziția. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de a fi în ONU"? a spus el, vorbind în Ajunul Crăciunului în timpul unui maraton TV național. Avem un răspuns persuasiv și motivat: nu, nu are."

„Rusia istorică”

Luni dimineață, apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană în timp ce se apropia de o bază aeriană din sudul Rusiei, resturile de la aeronavă ucigând trei persoane la sol, au informat agențiile de presă ruse. Cu o zi înainte, președintele rus a căutat să justifice ofensiva militară a Kremlinului împotriva Ucrainei, care durează de mai bine de 10 luni, dar care încă nu a permis Rusiei să-și atingă obiectivele.

„Totul se bazează pe politica adversarilor noștri geopolitici, care urmăresc să împartă Rusia, Rusia istorică”, a denunțat Vladimir Putin într-un interviu, din care un scurt extras a fost făcut public duminică de televiziunea publică. Președintele rus folosește în mod regulat conceptul de „Rusia istorică” pentru a justifica intervenția militară în Ucraina prin nevoia de a reuni ucrainenii și rușii, care ar forma unul și același popor.

„Acest sistem destul de vechi”

Dezbină și cucerește: ei au încercat întotdeauna să o facă, încearcă să o facă acum, dar scopul nostru este cu totul altul: să unim poporul rus”, a spus el. Potrivit lui Vladimir Putin, armata rusă „se mișcă în direcția bună ” în Ucraina. Și a promis că trupele ruse vor elimina sistemul de apărare aeriană Patriot, pe care Kiev l-a primit săptămâna aceasta de la americani.

Desigur, îl vom distruge, 100%!" a spus Vladimir Putin, la trei zile după ce a afirmat că armata sa va găsi „un antidot„ pentru a contracara ”acest sistem destul de vechi”. Pe lângă sistemul Patriot, președintele ucrainean Volodimir Zelensky și-a încheiat vizita în Statele Unite cu o promisiune de ajutor de 45 de miliarde de dolari prevăzut în următorul buget federal american.

Dacă statul major rus a confirmat că urmărește cucerirea întregii regiuni industriale Donețk, Volodimir Zelensky a jurat că vrea să recupereze cele patru regiuni ucrainene anexate la sfârșitul lunii septembrie de Rusia - Donețk, Lugansk, Zaporojia, Herson -, precum și peninsula Crimeea, anexată în 2014.

Sfârșitul anului „întunecat”.

El i-a criticat pe „teroriştii” ruşi care au efectuat sâmbătă bombardamente împotriva centrului oraşului Herson, un oraş din sudul Ucrainei preluat pe 11 noiembrie după opt luni de ocupare de către trupele de la Moscova. Piața centrală și străzile adiacente au fost bombardate, ucigând cel puțin 10 persoane și rănind 55, un act de „teroare”, potrivit lui Zelensky. Președintele ucrainean a mulțumit „tuturor celor care au venit la Herson pentru a ajuta” la „salvarea răniților”.

De asemenea, el le-a cerut ucrainenilor să se pregătească pentru noi atacuri până la sfârșitul anului. Trebuie să fim conștienți de faptul că inamicul nostru va încerca să facă acest moment întunecat și dificil”.

Vladimir Saldo, șeful administrației pro-ruse din Herson, a pus atacul asupra armatei ucrainene, acuzând „o provocare menită, desigur, să acuze forțele armate ale Federației Ruse".

Respingerea „influenței ruse”

Duminică, la Kiev, ortodocșii au sărbătorit Crăciunul, alături de catolici, un semn puternic de sfidare față de autoritățile religioase ruse, care vor sărbători nașterea lui Iisus Hristos peste două săptămâni. „Războiul ne-a adus atât de multă durere”, a spus Olga Stanko pentru AFP într-o biserică din centrul orașului. Nu putem rămâne sub influența rusă”, a adăugat ea, în timp ce conflictul militar s-a mutat pe teren religios în ultimele săptămâni.

Ucraina, o țară a cărei populație este predominant ortodoxă, este într-adevăr împărțită între o Biserică dependentă de Patriarhia Moscovei - care a anunțat că își rupe legăturile cu Rusia la sfârșitul lunii mai din cauza ofensivei ruse - și o Biserică independentă.

Creată la sfârșitul anului 2018, aceasta din urmă a jurat credință Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, care își are sediul la Istanbul. În timpul mesajului său tradițional de Crăciun din Piața Sf. Petru din Roma, Papa Francisc a cerut să „reducă la tăcere armele” pe pământul ucrainean.

Alte stiri din Externe

Ultima oră