Joe Biden este al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, anunță televiziunile americane

07 Noi 2020 | scris de A.V.
Joe Biden este al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, anunță televiziunile americane

Candidatul democraţilor la Casa Albă, Joe Biden, a câştigat scrutinul prezidenţial în detrimentul preşedintelui în exerciţiu, republicanul Donald Trump, au anunţat sâmbătă mass media americane, transmit agenţiile internaţionale de presă.

AFP califică anunţul drept "o victorie care marchează o turnură istorică pentru America şi pentru lume, după patru ani de ruptură în mandatul preşedintelui republican".

Patru zile de suspans

După patru zile de suspans, candidatul democrat şi fostul vicepreşedinte în mandatul lui Barack Obama a fost dat câştigător cu 273 de mari electori, graţie unui succes în statul-cheie Pennsylvania, potrivit posturilor CNN, NBC şi CBS, scrie France Presse.

Biden va deveni cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Avocaţii preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump vor susţine sâmbătă o conferinţă de presă la 11:30 ora locală (16:30 GMT) în oraşul Philadelphia, statul Pennsylvania, unde continuă numărătoarea voturilor, transmite EFE, iar AFP relatează că Trump a ajuns sâmbătă dimineaţă la clubul său de golf din Sterling, statul Virginia, prima sa ieşire după scrutinul prezidenţial de marţi.

UPDATE

Trump a anunţat pe Twitter că va avea loc "o mare conferinţă de presă" în Philadelphia, la Four Seasons Total Landscaping, care este o companie de grădinărit, şi de aceea nu se ştie dacă preşedintele republican a greşit sau dacă într-adevăr conferinţa de presă va avea loc acolo.

Nu se ştie nici care este scopul conferinţei de presă organizată de avocaţii lui Trump, care tot sâmbătă dimineaţa a scris un alt tweet în care denunţa fără dovezi că zeci de voturi care au ajuns ilegal - potrivit spuselor sale - în Pennsylvania au înclinat balanţa în favoarea lui Biden. 

UPDATE

După ce posturile de televiziune l-au anunțat câștigător pe Biden, Donald Trump a avertizat că scrutinul prezidenţial este departe de a se fi încheiat, transmite Reuters.

Trump a anunţat că echipa sa de campanie va începe de luni acţiunile în instanţă.

Liderul de la Casa Albă a mai declarat că Joe Biden „se grăbeşte să pozeze în mod fals în învingător”.

„Ştim cu toţii de ce Joe Biden se grăbeşte să pozeze în mod fals în învingător şi de ce aliaţii lui din mass media se chinuie atât să-l ajute: nu vor să se afle adevărul. Purul adevăr este că acest scrutin este departe de a se fi încheiat”, a scris Trump pe contul său de Twitter.

UPDATE: Reacția lui Joe Biden

Joe Biden, dat câștigător, s-a declarat onorat că americanii l-au ales să conducă ţara, într-un mesaj postat pe Twitter.
Biden a avertizat că îl aşteaptă o muncă grea, dar a promis să fie preşedintele tuturor americanilor.

„America, sunt onorat că m-ai ales pentru a conduce marea noastră ţară. Ne aşteaptă o muncă grea, dar vă promit: voi fi preşedintele tuturor americanilor – fie că aţi votat pentru mine, fie că nu. Voi păstra încrederea pe care v-aţi pus-o în mine”, a scris fostul vicepreşedinte american pe contul său de Twitter.

Preşedintele ales este aşteptat să se adreseze naţiunii americane sâmbătă seara, la ora locală 20:00, potrivit unui consilier de campanie citat de Reuters.

UPDATE: Kamala Harris face istorie

Kamala Harris, coechipiera candidatului democrat la Președinția SUA, Joe Biden, care va fi cel de-al 46-lea președinte al Americii, face acum istorie. Ea este prima femeie de culoare aleasă vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii.

S-a întrerupt astfel o tradiția care menținea bărbații – majoritate albi – înrădăcinați la cele mai înalte niveluri ale politicii americane timp de peste două secole.

Senatoarea californiană de 56 de ani este și prima persoană de origine sud-asiatică aleasă vicepreședinte, ea reprezentând multiculturalismul care definește America, dar este absent în centrele de putere de la Washington.

La scurt timp după mass-media americane l-au anunțat câștigător al alegerilor, după patru zile de suspans, pe Joe Biden, Harris a promis să se apuce imediat de lucru, transmit AFP şi dpa.

„Acest scrutin înseamnă mult mai mult decât Joe Biden sau decât mine. Are legătură cu sufletul Americii şi cu disponibilitatea noastră de a lupta pentru el. Avem mult de lucru. Haideţi să începem”, a scris ea pe Twitter.

Kamala Harris a promis să se apuce imediat de lucru, într-o primă declaraţie după anunţul victoriei lui Joe Biden la scrutinul prezidenţial.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe candidatul democrat Joe Biden, sâmbătă, pentru victoria obţinută în alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii.

"Felicitări preşedintelui ales Joe Biden pentru victoria sa. Aştept cu nerăbdare să consolidăm în continuare puternicul şi dinamicul nostru Parteneriat Strategic în toate dimensiunile sale. România va continua să lucreze pentru a consolida securitatea, prosperitatea şi rezistenţa comunităţii noastre transatlantice", a scris Iohannis pe Twitter.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră