Italia se pregătește să plătească gazul în ruble până la sfârșitul lunii mai

13 Mai 2022
Italia se pregătește să plătească gazul în ruble până la sfârșitul lunii mai

Gigantul energetic italian Eni SpA urmează să plătească Gazprom PJSC pentru aprovizionarea cu gaz în luna mai, chiar dacă plata inițială în euro este convertită în ruble, potrivit unor surse apropiate, scrie Bloomberg.

Gazprom a încercat să liniștească cumpărătorii europeni, inclusiv Eni, că plata nu va încălca sancțiunile UE, deoarece banca centrală a Rusiei nu va fi direct implicată, au spus sursele care au cerut să nu fie identificați deoarece discuțiile sunt private.

Eni nu a creat încă un cont de ruble dar face demersuri legale pentru a pregăti unul, dacă este necesar.

Un purtător de cuvânt al Eni a refuzat să comenteze.

Cererea de ruble

Companiile europene s-au chinuit de săptămâni întregi să găsească o metodă de a satisface cererea Rusiei de a plăti în ruble -- și să mențină fluxul de gaz crucial -- fără a încălca sancțiunile menite să pedepsească Moscova pentru războiul împotriva Ucrainei.

Un decret rus din martie a cerut companiilor să deschidă două conturi -- unul în euro și unul în ruble -- o mișcare pe care UE a respins-o ca o încălcare a sancțiunilor. Se așteaptă ca UE să furnizeze în zilele următoare o nouă evaluare pentru a-și clarifica liniile directoare inițiale, deoarece atât companiile, cât și guvernele au cerut îndrumări suplimentare cu privire la modul de finalizare a tranzacțiilor.

Poloniei și Bulgariei le-au fost întrerupte gazele după ce au refuzat să accepte noile condiții ale președintelui Vladimir Putin. Alți cumpărători au căutat soluții alternative, companii, inclusiv OMV AG din Austria, semnalând că poate fi găsită o soluție.

Germania, care, la fel ca Italia, este unul dintre cei mai importanți cumpărători de gaz din Rusia ai Uniunii Europene, împărtășește o poziție similară. Uniper SE este convinsă că următoarea sa plată pentru gazul natural rusesc va respecta cerințele Kremlinului fără a încălca sancțiunile, iar compania va plăti în euro atunci când următoarea sa factură va fi scadentă la sfârșitul lunii.
 

Încălcarea sancțiunilor

Guvernul italian a căutat mai multă claritate cu privire la modul în care ar trebui efectuate plățile.

„Nu există nicio declarație oficială cu privire la ce înseamnă încălcarea sancțiunilor”, a declarat miercuri prim-ministrul Mario Draghi reporterilor la Washington. „Nimeni nu a spus vreodată nimic despre dacă plățile cu ruble încalcă sancțiunile.”

Claudio Descalzi, directorul executiv al Eni controlată de stat, a fost direct implicat în eforturile guvernului de a reduce dependența energetică de Rusia, ajutând la asigurarea acordurilor energetice în mai multe țări, inclusiv Algeria și Angola.

Separat, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Tim McPhie, a declarat în cursul unei conferințe de presă de joi că poziția UE cu privire la plățile către Gazprom care implică banca centrală rusă „sunt absolut valabile”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră