În timp ce conștientizarea riscurilor asociate schimbărilor climatice este departe de a fi realizată în societatea canadiană, ca peste tot pe planetă, impactul lor economic se face deja simțit în anumite sectoare de activitate și anumite regiuni, scrie Le Figaro
Pe 29 iunie 2021, micul sat Lytton, British Columbia, a intrat în istorie pentru că a stabilit un record fatal, cel al celei mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în Canada: 49,6 grade. Cauza a fost o cupolă de căldură, o masă mare de aer cald prinsă pe pământ timp de câteva zile la rând, ceea ce a dus la temperaturi ridicate în tot vestul Americii de Nord. Pe 30 iunie, a doua zi după stabilirea acestui record, un incendiu a izbucnit în pădurile din apropiere din Lytton, iar în câteva ore satul a fost șters de pe hartă. Totul s-a întâmplat atât de repede încât cei aproximativ 300 de locuitori abia au avut timp să scape, înainte ca casele lor să fie devastate de incendiu...
Țara se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei
Episodul a marcat întreaga lume, dar, așa cum au subliniat atunci climatologii, este doar o prefigurare a ceea ce așteaptă multe regiuni ale planetei în următorii câțiva ani. Și în această bătălie care se profilează, Canada este deosebit de expusă: conform unui raport Environment Canada publicat în 2019, țara se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei. Regiunile nordice, Prairies și nordul Columbia Britanică sunt afectate în special de creșterea temperaturii. În aceste regiuni, temperatura medie a crescut astfel cu 1,7 grade din 1948, când a crescut cu „doar” 0,8 grade în medie pe planetă, în aceeași perioadă. Și de parcă nu ar fi de ajuns, același raport indică faptul că precipitațiile au crescut iarna, creșterea riscului de inundații, în special în Manitoba, Ontario, nordul Quebecului și pe coastele Atlanticului. În plus, mai multe orașe sunt amenințate de eroziunea de coastă și de creșterea mărilor, cum ar fi Vancouver, pe coasta Pacificului, la 150 de kilometri în zbor de Lytton, care este unul dintre cele mai expuse mari orașe canadiene la creșterea apelor.
Consecințele asupra vieții economice
Chiar dacă conștientizarea acestor tulburări întârzie să apară (în Canada, ca și în majoritatea altor țări), schimbările climatice au deja consecințe asupra economiei canadiane. De exemplu, un raport al Climate Institute of Canada publicat în septembrie 2022 sugerează că în 2025, creșterea PIB-ului se va înjumătăți, din cauza costurilor colaterale ale schimbărilor climatice. Din acest motiv, investiția în adaptarea la schimbările climatice ar putea fi foarte profitabilă: conform acestui raport, 1 dolar investit în adaptare ar avea randament între 13 și 15.
Potrivit unui alt studiu al Climate Choice, costurile cu daunele aduse locuințelor cauzate de inundații, pe coastă sau în interior, ar putea fi multiplicate de 3 până la 4 ori față de costurile actuale în decurs de 30 de ani – sau, dacă 45 % dintre canadieni cred că sunt bine asigurați împotriva acestor riscuri de către compania lor de asigurare, doar 10 până la 15% sunt cu adevărat... De unde importanța de a gândi cu atenție înainte de a investi în imobiliare în Canada, fie că este vorba de locația proprietății sau de asigurare.
Canada, elevul prost al climei
Dacă încălzirea globală crește de două ori mai repede în Canada decât în restul planetei, aceasta este și pentrun ca est euna dintre cele mai poluante țări. În special, are cea mai slabă medie pe cap de locuitor dintre toate țările G20 în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră. Al patrulea mare producător de petrol din lume, Canada și-a văzut, de asemenea, creșterea activității de petrol și gaze cu 74% între 1990 și 2020, în ciuda angajamentului țării la COP26 în 2021 de a-și reduce emisiile de GES cu 40-45% până în 2030.