În urma protestelor din New York, primarul orașului taie bugetul departamentului de poliție

08 Iun 2020 | scris de A.A.
În urma protestelor din New York, primarul orașului taie bugetul departamentului de poliție

Primarul New York-ului, Bill de Blasio, a declarat duminică dimineața că intenționează să reducă bugetul de anul acesta acordat departamentului de poliție, celebrul N.Y.P.D. Această decizie vine în urma protestelor masive ce se desfășoară de zece nopți în metropola americană ca urmare a folosirii în exces a acțiunilor brutale de către reprezentanții legii, precizează New York Times.

Primarul nu a precizat exact cu cât va fi redusă suma alocată din bugetul local către departamentul de poliție, dar a precizat că aceasta ar fi redirecționată către serviciile sociale. Bugetul anual al poliției new-yorkeze se ridică la aproape 6 miliarde de dolari și reprezintă 6% din bugetul anual al orașului de peste 90 miliarde de dolari.

De Blasio a adăugat că toate detaliile ale noului buget vor fi discutate cu Consiliul Local și vor fi implementate din 1 iulie.

În urmă cu doar două zile acesta și-a exprimat scepticismul față de tăierea bugetelor poliției locale cu toate că a toate agențiile locale au precizat că vor face rectificări bugetare ca urmare a reducerii suportului financiar din partea guvernului federal.

În această duminică, primarul a transmis două măsuri clare ce se doresc a transmite o apropiere a oficialului față de protestatari: a fost eliminată starea de asediu, implementată pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și o reducere semnificativă a bugetului poliției statale.

Anunțul primarului va avea un impact major asupra relației fragile și tumultoase pe care acesta o are cu departamentul de poliție.

Încă din 2013 el a anunțat că se va implica direct într-o reformă a departamentului ca urmare a acțiunilor dure pe care polițiștii le aveau în special cu populația de culoare.

În primul an al mandatului lui de Blasio, Eric Garner murea sufocat de un polițist pe Staten Island. Acesta s-a alătura protestelor masive din acea perioadă și a povestit că își educă fiul să fie foarte precaut atunci când interacționează cu polițiștii. De Blasio este căsătorit cu o femeie de culoare și a precizat că știe foarte bine care sunt problemele cu care se confruntă afro-americanii în SUA.

Primarul va trebui să renegocieze întregul buget local care se confruntă cu o scădere a fondurilor de peste 9 miliarde de dolari. Orașul New York a fost grav afectat de pandemia de coronavirus, dar și de protestele violente în urma uciderii lui George Floyd de către patru polițiști.

Chiar și în timpul protestelor, poliția s-a confruntat cu un val de acuze deoarece în continuare impun ordinea prin forță. Mai multe clipuri video au apărut și demonstrează cum poliția aplică metode extrem de dure pentru a împrăștia manifestanții.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră