Stare de urgență în Minneapolis. Garda Națională a fost trimisă pentru a opri violențele

31 Mai 2020 | scris de A.V.
Stare de urgență în Minneapolis. Garda Națională a fost trimisă pentru a opri violențele

Protestele se intensifică în Statele Unite. Autoritățile americane au trimis Garda Națională pentru a contracara violențele din Minneapolis, după două nopți de confruntări între forțele de ordine și protestatari. Totul a pornit de la moartea unui bărbat de culoare neînarmat, în timpul unei arestări în forță.

Două sute de polițiști dar și elicoptere au fost detașate în Minneapolis. Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care cer dreptate în cazul lui George Floyd, si acuză că o  crimă motivată de ură rasială a fost comisa de polițiști. Proteste au fost si în Chicago, Illinois, Los Angeles, California, Memphis și Tennesse.

 Barbatul, în vârstă de 46 de ani a murit luni seară imediat după ce a fost arestat de poliţie, care-l suspecta de faptul că ar fi vrut să folosească o bancnotă falsă de 20 de dolari, scrie rfi.ro.

În timpul intervenţiei, el a fost pus la pamânt de un agent care a stat cu genunchiul pe gâtul său timp de multe minute. ”Nu mai pot respira”, s-a auzit rugamintea disperata a celui retinut, într-o înregistrare video a scenei, care a devenit virală pe Internet.

Preşedintele Donald Trump ”a fost indignat când a văzut aceste scene, insa ulterior i-a numit pe protestatari ”bandiți” și l-a criticat pe primarul orașului Minneapolis, numindu-l ”slab”.

Cei patru agenţi au fost concediaţi, iar autrităţile locale şi federale anchetează cu privire la dramă. Însă nu a avut loc vreo inculpare, ceea ce alimentează furia şi frustrările.

Acest caz aminteşte de moartea lui Eric Garner, un bărbat de culoare ucis în 2014 la New York prin asfixiere în timpul arestării de către poliţişti albi. Şi el a spus atunci ”nu pot să respir”, oexpresie care a devenit un ţipăt de adunare a mişcării Black Lives Matter.

Minnesota a fost marcată, de asemenea, de moartea în 2016 a unui automobilist de culoare,  împuşcat mortal în timpul unui banal control al poliţiei sub ochii partenerei sale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră