Marele Bazar din Istabul, cea mai veche piață de acest gen din lume, este bântuit de liniște și o mână de oameni care dezinfectează tarabele o dată pe săptămână. Bazarul a devenit celebru în toată lumea fiind un amestec perfect de culturi, de limbi internaționale și comercianți ce au devenit o adevărată atracție turistică a capitalei Turciei, precizează AFP.
Singurii oameni care au pătruns în bazar în ultimele două luni sunt personalul care se ocupă de curățenie și igienizare care pregătesc intens reluarea activității de lunea viitoare.
Bazarul are 3.000 de magazine și peste 30.000 de oameni lucrează în incintă și a fost închis din 23 martie ca urmare a declanșării pandemiei de coronavirus.
Turcia a raportat peste 4.300 de decese în urma infectării cu SARS-CoV-2.
Oficialii au relatat că aceasta a fost cea mai lungă perioadă în care a fost închis bazarul exceptând catastrofe naturale sau incendii.
Piața are peste 150.000 de vizitatori în fiecare zi, iar anul 2019 a atras peste 42 de milioane de oameni în vizită în Bazar fiind întâmpinați de comercianți cu cele mai numeroase oferte.
Singurele magazine care nu au fost închise în această perioadă au fost casele de schimb valutar și câteva bijuterii, iar clienții au putut să intre în locație doar pe bază de programare.
”Cu voia domnului, vom reuși să redeschidem Marele Bazar din 1 iunie. Am încredere că țara noastră va începe să permită călătoriile internaționale, iar turismul va fi relansat de la mijlocul lui iunie cu păstrarea tuturor regulilor de igienă”, a precizat Faith Kurtulmus, președintele Bazarului.
Aceasta este conștientă că realuarea activității va mai dura, primele săptămâni vor fi mai mult de acomodare, dar speră ca turiștii să revină în cel mai scurt timp.
Istanbul are 3 mari atracții turistice: Marela Bazar, Hagia Sophia – o fostă biserică transformată în moscheie, apoi devenită muzeu și Moscheia Albastră.
Marela Bazar a fost construit în 1455, la doi ani după cucerirea Istanbulului de către otomani. Piața a cunoscut cea mai glorioasă epocă în timpul ascensiunii Imperiului Otoman, până în secolul al XVII-lea și-a definit forma finală care s-a păstrat până în zilele noastre.
După ce Turcia a raportat primul caz confirmat la mijlocul lunii martie, oficialii bazarului au impus termoscanarea vizitatorilor și chiar au depistat câteva cazuri pozitive.
Bazarul se va redeschide sub incidența unor reguli stricte de igienică și dezinfecție, iar numărul vizitatorilor va fi limitat.
Câțiva comercianți și-au exprimat îngrijorarea față de reluarea activității și au declarat că activitatea economică va începe să revină la normal doar când vor reveni turiștii străini.