Un studiu medical realizat de experții francezi ne informează că pacienții asimptomatici sau cei care manifestă simptome ușoare ale noului coronavirus dezvoltă anticorpi ce i-ar proteja împotriva unei noi reinfectări, precizează The Guardian.
Studiul condus de echipa Institutului Pasteur din Franța a adus o nouă rază de speranță în lupta cu pandemiei: absolut toți cei care sunt infectați cu coronavirus vor produce anticorpi dar încă nu s-a putut determina pe ce perioadă ei vor fi feriți de boală.
Problema imunității a fost cea mai discutată în această perioadă, inclusiv imunitatea de turmă, atât de necesară în prevenirea unor noi valuri de îmbolnăviri. Virusul fiind atât de nou, nu s-a putut preciza până acum care este mecanismul sub care evoluează boala, iar studiile inițiale au relatat că doar cei cu simptome medii și grave au genera anticorpi ce ar preveni o nouă îmbolnăvire.
Studiul condus de Olivier Schwartz, șeful unității de imunitate a Institutului Pasteur, a prelevat probe de la 160 de cadre medicale ale unui spital din Strasbourg. Acestea au fost testate pozitiv după ce au participat la o întâlnire religioase ce s-a petrecut pe perioada a 5 zile.
În condițiile în care toate studiile s-au axat pe descoperirea anticorpilor la persoanele internate în spital, cele care au manifestat forme medii și severe ale bolii, reprezentanții Pasteur s-au axat doar pe pacienții asimptomatici deoarece ei reprezintă 80% din totalul celor infectați.
Nivelul de anticorpi dezvoltați de cadrele medicale a fost testat cu 2 tipuri diferite de teste: primul a fost cel folosit de marea majoritate a spitalelor, cel comercial, al doilea a fost dezvoltat de Institut pentru a determina rata de seroconversie, dar și pentru a afla capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusul.
Al doilea test a relevat că 99,4% din cei investigați au dezvoltat anticorpi, un singur bărbat de 58 de ani nu a prezentat anticorpi.
Studiul a raportat că răspunsul anticorpilor părea să devină din ce în ce mai puternic pe măsură ce pacienții se vindecau, iar aceștia apăreau a fi mult mai eficienți în neutralizarea virusului.
”Activitatea de neutralizare se prelungește pe o perioadă mult mai lungă de timp față de momentul generării de anticorpi”, a declarat Schwartz ziarului Le Monde. Acesta a adăugat că vor continua să testeze pacienții pentru a determina perioada de timp în care aceștia se pot lupta cu boala.
Specialiștii au precizat că nivelul cel mai mare de anticorpi, aproximatv 97%, a fost depistat după 4 săptămâni de la infectare.
”Chiar dacă datele nu au fost pe deplin demonstrate, mai multe probe ne transmit că prezența anticorpilor va oferi imunitate împotriva infecției cu SARS-CoV-2.”
Studiul a concluzionat că pacienții infectați și vindecați ar putea beneficia de această imunitate până la 2 ani de la îmbolnăvire.
Raportul medicilor francezi a apărut în ziua în care specialiștii chinezi au precizat că au reușit să izoleze și să identifice un anticorp monoclonal de la un pacient vindecat de coronavirus. Acest tip de anticorp ar avea o capacitate mult mai mare de a elimina virusul de la nivelul traheei dacă va fi folosit ca și tratament profilactic.