Impresionant. China a instalat cea mai mare reţea fotovoltaică plutitoare din lume!

25 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Impresionant. China a instalat cea mai mare reţea fotovoltaică plutitoare din lume! Galerie foto (3)

Nu este doar cea mai populată ţară din lume, acum China a devenit şi cel mai mare producător mondial de energie solară! China şi-a adjudecat acest titlu după ce şi-a dublat capacitatea fotovoltaică instalată deja de anul trecut. La finele lui 2016, capacitatea fotovoltaică a Chinei a atins 77,42 de gigawaţi.

Tranziţia ecologică a Chinei avansează cu paşi uriaşi, mai ales graţie unui proiect uriaş de instalare a celei mai mari reţele fotovoltaice plutitoare din lume, care tocmai s-a încheiat. Un sistem care a fost conectat la reţea zilele acestea, subliniind voinţa Beijingului de a trece rapid la energiile regenerabile, scrie numerama.com.

China acordă din ce în ce mai mare atenţie energiei "curate", regenerabile. China doreşte să producă încă 110 gigawaţi în următorii trei ani, ceea ce ar putea ajuta-o să ajungă la 20% din energie cu cea solară, până în 2030, potrivit digitaltrends.com.

Amplasată în apropiere de orașul Huainan, provincia Anhui, centrala care o capacitate de 40 de Megawați și a fost construită de producătorul chinez de echipamente fotovoltaice Sungrow Power Supply Co. Ironia sorţii, centrala fotovoltaică plutitoare este amplasată într-o fostă regiune carboniferă, unde inundațiile au creat un lac cu o adâncime a apelor cuprinsă între 4 și 10 metri, scrie digitaltrends.com.

În timp ce SUA se îndepărtează tot mai mult de chestiunea ecologică, China avansează cu seninătate. Puternic criticată pentru impactul asupra ecosistemului avut de producţia sa de cărbune, China s-a angajat la Conferinta de la Paris (COP21) că se va angaja în diverse proiecte de dezvoltare a energiilor regenerabile, scrie numerama.com.

Centralele fotovoltaice plutitoare devin din ce în ce mai populare la nivel mondial datorită designului lor unic care le oferă numeroase avantaje. Echipamentele plutitoare eliberează teren în zonele mai populate și reduc evaporarea apei. În plus, aerul mai rece de la suprafața apei ajută la reducerea riscului de atrofie a performanțelor celulelor solare, care apare ca urmare a expunerii pe termen lung la temperaturi ridicate.

Acesta este doar unul dintr-o multitudine de proiecte de energie fotovoltaică din China. În 2016, China a inaugurat o centrală fotovoltaică plutitoare cu o capacitate de 20 de Megawați tot în provincia Anhui. De asemenea, China se laudă că deține cel mai mare parc fotovoltaic terestru din lume, Longyangxia Dam Solar Park, care se întinde pe o suprafață de 10 mile pătrate (aproape 26 de kilometri pătrați) în provincia Qinghai.

Tranziția la energia solară se datorează în mare parte scăderii costului tehnologiei, dar și ambiției Chinei de a deveni o superputere în sectorul energiilor regenerabile. În primele trei luni ale acestui an capacitatea de producție de energie fotovoltaică din China a crescut cu 80% până la 21,4 miliarde kilowați oră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră