Într-un raport al Institutului “Climate Analytics” din Berlin se arată că Uniunea Europeană este obligată să pună capăt emisiilor de gaze de seră de pe urma exploatărilor de cărbune până în 2030, pentru a putea îndeplini cerințele Acordului climatic de la Paris.
Practic, 300 de centrale de pe tot teritoriul UE trebuie închise în următorii 13 ani. “Țările din UE vor depăși cu 85% bugetul pentru reducerea emisiilor de CO2, stabilite în concordanță cu Acordul de la Paris, dacă vor continua să folosească surse de energie pe bază de cărbune de foc”, notează sursa citată. Principalele țări vizate sunt Germania și Polonia, care dețin 51% din capacitatea UE și produc 54% din totalul emisiilor de CO2 de pe urma cărbunelui folosit.
Conform Clean Energy Wire, Germania și-a asumat să reducă la jumătate capacitatea de exploatare a cărbunelui până în 2030. Secretarul de stat din ministerul Economiei și Energiei, Rainer Baake, a anunțat, la Essen, că planul climatic adoptat de Guvernul german în noiembrie 2016 vizează realizarea acestei reduceri până în 2030.
Baake a solicitat reprezentanților din industria cărbunelui să vină cu propriile inițiative privind închiderea centralelor și minelor pentru a evita reglementări nedorite din partea guvernului. Directorul MVV Energie, Georg Muller, a subliniat că închiderea centralelor va fi principala misiune a noului guvern care se va forma după alegerile parlamentare din septembrie.
Citește și:
Alegeri parlamentare în Germania: drumul spre un nou angajament privind tranziția energetică?
În replică, secretarul de stat, care este responsabil pentru tranziția energetică din Germania, a confirmat că agenda noului guvern va include pregătirea sistemului energetic pentru o decarbonizare a principalelor sectoare, cum ar fi mobilitatea și încălzirea.
Chiar și așa, el a fost obligat să admită că Germania nu își va atinge obiectivele climatice pentru anul 2020, adică reducerea cu 40% a emisiilor de CO2 față de nivelul din 1990. Baake a reiterat poziția guvernului că nu se justifică plăți pentru centrale electrice pe bază de combustibili fosili, chiar dacă industria a acuzat că gerul din luna ianuarie a afectat grav producția electrică din parcurile solare și eoliene.
Conform planului realizat de Climate Analitics, centralele din România trebuie închise până în 2022. Principalele centrale pe bază de lignit vizate din România sunt la Turceni (capacitate totală de 1650 MW), Rovinari (1320 MW), Ișalnița (680MW), Doicești (200MW), Drobeta Turnu-Severin (180MW), Craiova (150MW), Arad (100MW), Oradea (75MW) și Brașov (65MW).
Principalele centrale pe bază de huilă vizate din România sunt la Mintia-Deva (capacitate totală 865MW), Paroșeni (150MW), Govora (100MW) și Iași (50MW).