Yannis Mouzalas, mimistrul grec al Imigraţiei,cere Uniunii Europene un plan alternativă în eventualitatea că Turcia decide să nu mai stopeze fluxul migrator către Occident, scrie agerpres.ro.
"Suntem extrem de îngrijorați, avem nevoie, în orice caz, de un plan B", a declarat oficialul elen într-un interviu pentru cotidianul german Bild, în contextul în care Grecia a fost în vara lui 2015 principala poartă de intrare a refugiaților și imigranților care au căutat azil în UE.
Atena se teme ca un eșec al acordului încheiat la 18 martie între UE și Turcia să nu determine reluarea sosirilor masive de refugiați, în special pe insulele apropiate de coastele turce.
Puterea turcă, în plină derivă autoritară după lovitura de stat eșuată, amenință cu ruperea acestui acord dacă UE nu elimină vizele pentru turcii care vor să călătorească în Europa.
Berlinul a respins până acum ideea unui plan B.
Ministrul grec a făcut de asemenea apel la colegii săi europeni să primească imigranți. "Refugiații europeni trebuie repartizați echitabil în toate statele UE, și nu doar în unele", a pledat el. Unele țări trenează în a-și deschide porțile, în timp ce altele, în Europa de Est, refuză ferm să primească refugiați, în ciuda angajamentelor asumate de UE.
Sute de mii de imigranți au traversat anul trecut Marea Egee în condiții dramatice și periculoase pentru a ajunge în Grecia. Insulele grecești, în special Lesbos, au fost copleșite de acest aflux, în ciuda solidarități arătate de localnici și a prezenței a numeroase ONG-uri.
Uniunea Europeană, la insistențele Germaniei, și Ankara au reușit în cele din urmă să ajungă la o înțelegere care prevede în special trimiterea înapoi în Turcia a sirienilor care ajung în Grecia. Acest acord, denunțat de organizațiile de apărare a drepturilor omului, are un efect de descurajare: numărul noilor imigranți a scăzut considerabil după punerea în aplicare a înțelegerii la 20 martie.