Germania şi NATO resping viziunea Franţei privind Alianţa Nord-Atlantică

10 Noi 2019
Germania şi NATO resping viziunea Franţei privind Alianţa Nord-Atlantică

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a folosit „cuvinte drastice” când a declarat că NATO trăieşte o „moarte cerebrală”, a declarat joi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Cancelarul Merkel a subliniat că poziţia preşedintelui francez nu este şi viziunea ei. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a respins, de asemenea, caracterizarea făcută de Emmanuel Macron în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Berlin. „NATO rămâne o piatră de hotar pentru securitatea noastră”, a declarat cancelarul Angela Merkel.

”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron ediţiei de joi a săptămânalului The Economist, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP.
Este ”necesară clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO”, a declarat şeful statului francez, care a pledat din nou în favoarea unei ”întăriri” a Europei Apărării, în contextul în care un summit NATO este programat la începutul lui decembrie la Londra.

”Voi nu aveţi nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO, iar noi asistăm la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a subliniat Macron, referindu-se la intervenţia militară turcă în Siria. ”Ceea ce s-a întâmplat este o enormă problemă pentru NATO”, apreciază el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră