Un român ar putea deveni noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

19 Iul 2019 | scris de Ion Marinescu
Un român ar putea deveni noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

După surprinzătoarea numire a fostului ministru român al Afacerilor Externe și fost ambasador în SUA, Mircea Geoană, în funcția de adjunct al secretarului general al NATO, iată o nouă știre interesantă referitoare la un reprezentant al diplomației din țara noastră. 

Un român ar putea deveni noul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomice (AIEA), informează agenţia Reuters.

Potrivit Reuters, care citează surse diplomatice, actualul deţinător al funcţiei, japonezul Yukiya Amano, intenţionează să demisioneze anul viitor.

Diplomatul japonez, în vârstă de 72 de ani, a început al treilea mandat în fruntea AIEA în 2017.

Sursele diplomatice citate de Reuters notează că ambasadorul Argentinei la AIEA, Rafael Grossi şi actualul coordonator-şef al AIEA, românul Cornel Feruţă, sunt posibilii înlocuitori ai lui Amano.

Cornel Feruţă a făcut parte din delegaţia care a negociat cu Iranul acordul nuclear din 2015.

Când a fost numit coordonator-șef al AIEA, în 2013, Cornel Feruță era diplomat, director general pentru afaceri politice în Ministerul de Externe.

Diplomat de carieră, cu o activitate de peste 15 ani în MAE român, Cornel Feruță și-a început cariera ca jurnalist de politică externeă la cotidianul Jurnalul național.

Feruţă a mai avut funcţii executive în cadrul direcţiilor OSCE, Balcanii de Vest, dar a fost şi director de Cabinet al ministrului de Externe şi director general pentru afaceri politice.

A deţinut funcţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţiile Internaţionale de la Viena în perioada 2007-2012.

UPDATE

O analiză a jurnaliştilor de la cotidianul israelian de limbă engleză Jerusalem Post scoate în evidenţă însă un aspect trecut cu vederea, la entuziasmul difuzării ştirii Reuters în presa din România.

Jurnaliştii de la Jerusalem Post afirmă că Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze pe marginea celor două posibile candidaturi, iar experţii în domeniu încă analizează cele două variante, în schimb ei au consultat informaţiile publice referitoare la cei doi.
„Feruţă este un susţinător declarat al acordului nuclear cu Iranul, din 2015, fapt care l-ar putea pune în conflict cu Statele Unite şi Israelul”, scrie Jerusalem Post.
Israelul a denunţat acest acord susţinut de Uniunea Europeană, iar Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, au decis să iasă din acest acord elaborat de Administraţia Barack Obama.
În 2016, Feruţă a declarat că în opinia sa acordul reprezintă în sine un succes real din punctul de vedere al verificării capacităţilor nucleare. El a mai spus că acordul a modificat contextul şi îmbunătăţit interacţiunile dintre părţi, scrie Jerusalem Post.

„Faptul că am ajuns aici arată că situaţii foarte complexe şi delicate pot fi surmontate prin dialog”, a mai spus Feruţă, potrivit sursei citate.
La momentul încheierii acestui acord, presa internaţională sublinia contribuţia importantă a lui Cornel Feruţă la obţinerea lui, lăudându-l pe diplomatul român.
Subiectul este cu atât mai actual, cu cât Orientul Mijlociu este din nou un butoi cu pulbere, din cauza reacţiilor iraniene la deciziile americane. Dintr-o parte şi din alta ameninţările cu acţiuni contondente nu mai contenesc, iar Israelul avertizează că Iranul desfăşoară de mulţi ani activităţi secrete de îmbogăţire a uraniului, încălcând în totalitate acordul nuclear.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră