Germania a desemnat gruparea Hezbollah drept organizație teroristă

30 Apr 2020 | scris de A.V.
Germania a desemnat gruparea Hezbollah drept organizație teroristă

Germania a interzis orice activitatea a grupării proiraniene Hezbollah pe teritoriul său și a desemnat organizația drept una teroristă, potrivit unui anunț al Ministerului german de Interne, citat de Reuters.

Poliția a demarat, de asemenea, mai multe percheziții, joi dimineață, la moschei din patru orașe din Germania, considerate a fi unele apropiate de grupare.

Serviciile de securitate cred că circa 1.050 de persoane din Germania fac parte din rândurile aripii extremiste a Hezbollah.

Israel și Statele Unite au insistat pentru ca Germania să ajungă la această măsură. Anterior, Berlinul făcea o diferență între aripa politică și cea militară a grupării, cea din urmă fiind prezentă și în Siria de partea armatei președintelui Bashar al-Assad.

Hezbollah este de asemenea unul din marii susținători al guvernului premierul Hassan Diab din Liban, instalat la începutul lui 2020.

Un purtător de cuvânt al ministrului de Interne, Horst Seehofer, a anunțat interzicerea oricăror activități ale grupării.

O grupare șiită puternic înarmată, Hezbollah este deja desemnată drept grupare teroristă de către Statele Unite.

Uniunea Europeană a desemnat drept grupare teroristă doar aripa militară a grupării, nu și cea politică.

În decembrie 2019, Parlamentul de la Berlin a aprobat o moțiune care îi cerea cancelarului Angela Merkel să interzică orice activitate a Hezbollah în Germania având în vedere activitățile teroriste în special cele din Siria.

Într-o vizită avută în 2019 în Germania, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că spera ca Germania să urmeze modelul Regatului Unit care a desemnat grupare drept una teroristă în luna februarie a anului trecut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră