Preşedintele palestinian anunţă ruperea tuturor relaţiilor cu SUA şi Israel

02 Feb 2020
Preşedintele palestinian anunţă ruperea tuturor relaţiilor cu SUA şi Israel

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a anunţat sâmbătă ruperea "tuturor relaţiilor", inclusiv în domeniul securităţii, dintre Autoritatea Palestiniană, de o parte, şi Israelul şi SUA, de cealaltă parte, după anunţarea planului preşedintelui american Donald Trump privind conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP.

Într-o primă reacţie din partea israeliană, Benny Gantz, rivalul premierului Benjamin Netanyahu la alegerile legislative din martie, a spus că preşedintele palestinian "nu ratează o ocazie de a refuza" o propunere de rezolvare a conflictului.

Abbas, care a făcut anunţul la Cairo, cu ocazia unei reuniuni extraordinare a Ligii Arabe, şi-a anunţat încă din iulie 2019 intenţia "de a nu mai aplica acordurile semnate cu Israelul" pe fondul unei amplificări a tensiunilor, fără a pune în aplicare acest demers.

Sâmbătă, preşedintele Autorităţii Palestiniene a dat asigurări că nu va mai exista de acum "niciun fel de relaţie" cu israelienii, "şi nici cu SUA, inclusiv în materie de securitate", dat fiind planul SUA prezentat marţi de preşedintele Donald Trump.

În timp ce unele ţări arabe au reacţionat foarte prudent faţă de acest plan, unele capitale cerând să îl examineze mai întâi, Liga Arabă l-a respins oficial.

Acest plan "nu respectă drepturile fundamentale şi aspiraţiile poporului palestinian", a transmis organizaţia, promiţând că liderii arabi nu vor coopera cu Washingtonul.

Reunită în jurul lui Abbas la nivel de miniştri de externe, Liga Arabă a insistat asupra creării unui stat palestinian fondat pe frontierele de dinainte de Războiul de Şase Zile din 1967.

Acest conflict a dus la ocuparea de către Israel a Cisiordaniei, a Fâşiei Gaza şi a Ierusalimului de Est, partea oraşului pe care palestinienii vor să o declare capitala statului la care ei aspiră.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a declarat că proiectul american ar crea "un singur stat cu două categorii de persoane, adică un sistem de apartheid, făcând din palestinieni cetăţeni de categoria a doua".

"În realitate, propunerea americană e ca un diktat", a adăugat el.

Mahmoud Abbas, care afirmă că l-a avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu de decizia sa, a făcut apel la Israel "să îşi asume responsabilităţile de putere ocupantă" a Teritoriilor Palestiniene.

Palestinienii "au dreptul să îşi continue lupta legitimă prin mijloace paşnice pentru a pune capăt ocupaţiei", a adăugat el, calificând planul american drept o "încălcare a Acordurilor de la Oslo" semnate cu Israelul în 1993.

Aceste acorduri au permis crearea Autorităţii Palestiniene şi definirea relaţiilor cu Israelul în numeroase domenii.

Dacă palestinienii vor înceta să le aplice, acest lucru ar putea avea consecinţe în special asupra securităţii în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

Aproximativ 400.000 de colonişti israelieni trăiesc acolo, într-un mod deseori conflictual, cu peste 2,5 milioane de palestinieni, şi se consideră că datorită cooperării dintre serviciile de securizate palestiniene şi israeliene au putut fi dejucate zeci de atentate anti-israeliene. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră