O poveste de film, în plină desfășurare. Cine? Fostul premier macedonean Nikola Gruevski. Ce? A fugit din țară. Unde? În Ungaria. Când? Acum trei zile. Cum? Ei, abia ăsta e subiect de film!
Marți a picat bomba. Nikola Gruevski însuși a postat un mesaj în pagina sa de Facebook. Ce anunța fostul premier macedonean? Că se află în Ungaria, unde afirmă că a cerut azil politic.
Evident, pentru că este persecutat la el în țară. Căci așa se consideră, după ce un tribunal macedonean a emis luni un mandt de arestare pe numele lui. Gruevski nu s-a prezentat pentru a executa pedeapsa cu închisoarea pentru abuz de putere, a anunțat Ministerul de Interne de la Skopje.
În schimb, a postat el anunțul pe Facebook, după ce a ajuns la destinație, adică în Ungaria. Poliția l-a căutat în zadar.
/p>
Fost şef al formaţiunii VMRO-DPMNE (dreapta), Nikola Gruevski, 48 de ani, a condus Guvernul macedonean între 2006 şi 2016.
El a fost condamnat, la recurs, în octombrie, pentru că a primit pentru uz personal o maşină Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătită din bani publici.
La Skopje s-a cerut arestarea sa
Arestarea sa a fost cerută de un tribunal din Skopje după expirarea unui termen dat omului politic, în prezent deputat, pentru a se prezenta la închisoare după ce a epuizat toate căile de recurs.
'”În cursul ultimelor zile am primit numeroase ameninţări la adresa vieții mele. Sunt în prezent la Budapesta, unde am cerut azil politic autorităţilor ungare'” scrie Nikola Gruevski la Facebook. El a afişat în trecut o apropiere de premierul ungar Viktor Orban, comentează presa din balcani.
Fostul premier este doar la începutul problemelor sale judiciare, deoarece este urmărit în alte cinci dosare privind fapte de corupţie, abuz de putere, fraudă electorală, dar şi ascultare ilegală a adversarilor sau a reprezentanţilor societăţii civile.
El a afirmat că nu deţine informaţii referitoare la cum a ajuns Gruevski în Ungaria sau unde locuieşte acum.Tabăra sa a fost înlăturată de la putere în primăvara anului 2017 de o coaliţie condusă de Zoran Zaev şi susţinută de partidele minorităţii albaneze.
În replică la condamnarea sa, Nikola Gruevski a denunţat o "persecuţie politică".
În timpul în care s-a aflat la putere, Gruevski a fost adeptul liniei intransigente a Macedoniei în conflictul său cu Grecia cu privire la schimbarea denumirii republicii.
Parlamentul macedonean a început în octombrie un proces în vederea schimbării numelui ţării în "Republica Macedonia de Nord", un prim pas pentru a pune capăt acestui diferend vechi de 25 de ani.
Guvernul de la Budapesta a confirmat miercuri că fostul prim-ministru macedonean a cerut azil în Ungaria.
''Nikola Gruevski a prezentat o cerere de azil autorităţilor ungare competente'', a informat biroul premierului Orban.
Ajutor pentru ”persecutați”. Și un pic de Soros, evident
Tot miercuri, răspunzând unei întrebări referitoare la Gruevski, Balazs Hidveghi, directorul de comunicare al partidului de guvernământ Fidesz, a declarat, citat de MTI, că, în acord cu ''practica juridică neabătută'' a Ungariei, toţi cei care sunt ''persecutaţi în realitate'' în ţara lor vor primi azil în baza unei decizii a autorităţilor competente.
Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, Hidveghi a afirmat că Gruevski este ''în prezent persecutat şi ameninţat de un guvern de stânga sprijinit de George Soros''.
''În alte state europene conduse de socialişti, precum Malta, sunt ucişi jurnalişti'', iar în altele, ''rivalii politici sunt doar ameninţaţi şi hărţuiţi'', a adăugat Hidveghi.
Joi, într-o conferinţă de presă, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat că Gruevski a depus o declaraţie de intenţie pentru a cere statutul de refugiat la o misiune diplomatică ungară din afara Macedoniei, refuzând să precizeze despre ce ţară este vorba sau cum a ajuns Gruevski la Biroul pentru Imigrări şi Azil din Budapesta, unde a depus în fapt documentele de azil şi a fost audiat.
Întrebat dacă fostul premier macedonean este protejat de autorităţile ungare, Gulyas a declarat că Ungaria aplică 'protocolul de securitate adecvat' şi se va asigura că Gruevski nu va părăsi ţara.
Viktor Orban și politica regională
Cererea lui Gruevski îl pune pe Orban într-o situaţie dificilă. Viktor Orban l-a sprijinit pe Gruevski în alegerile din 2017 din Macedonia şi a lăudat eforturile partidului acestuia de a opri trecerea migranţilor dinspre Balcani spre Europa Occidentală.
Partidele VMRO-DPMN al lui Gruevski şi Fidesz al lui Orban sunt membre ale Partidului Popular European (PPE).
Hop și Albania!
Tot joi, poliția din Albania a anunțat că fostul premier macedonean a trecut granița folosind o maşină diplomatică ungară.
"Gruevski a ieşit, la 11 noiembrie 2018, în jurul orei 19:11, de pe teritoriul albanez prin postul de frontieră Hani i Hotit, pentru a trece în Muntenegru", conform unui comunicat al purtătorului de cuvânt al poliţiei de la Tirana.
Nikola Gruevski a fost pasager într-o "maşină a ambasadei ungare la Tirana", cu număr de corp diplomatic, a adăugat poliţia.
Potrivit aceleiaşi surse, "în ziua de 11 noiembrie nu exista niciun aviz la frontieră sau mandat de căutare şi arestare pe numele lui Gruevski".
Conform poliţiştilor albanezi, acest mandat a fost trimis de Skopje la 13 noiembrie.
Cine ”a furat mireasa”?
Pentru moment încă nu se ştie cum a reuşit Gruevski să intre din Macedonia pe teritoriul albanez.
Ziarul sârb Politika a relatat joi că fostul premier macedonean a reuşit să treacă această primă frontieră noaptea, graţie unui paşaport fals şi purtând ochelari de soare şi o pălărie.
Conform presei albaneze, când a trecut pe la Hani i Hotit, Nikola Gruevski a fost însoţit de şofer şi un angajat al ambasadei ungare, care s-au reîntors în Albania în mai puţin de o oră cu aceeaşi maşină, dar fără fostul prim-ministru.
Statul ungar nu a oferit asistenţă fostului prim-ministru macedonean Nikola Gruevski să-şi părăsească ţara, a precizat vineri biroul prim-ministrului ungar Viktor Orban pentru agenţia MTI, ca răspuns la "afirmaţii şi informaţii false" în mass-media.
Gruevski şi-a anunţat intenţia de a cere azil la o misiune diplomatică ungară, iar autorităţile de la Budapesta au decis că, din motive de siguranţă, cererea trebuie depusă la Budapesta, unde ar trebui intervievat şi Gruevski, a afirmat biroul prim-ministrului într-un comunicat.
Procedurile relevante vor fi efectuate în conformitate cu legislaţia ungară şi internaţională, se adaugă în comunicat.
Gruevski locuieşte legal în Ungaria, în conformitate cu reglementările privind azilul, potrivit comunicatului, adăugând că autorităţile nu vor furniza informaţii suplimentare până la finalizarea procedurilor.
Un comentariu al jurnaliștilor de la Deutsche Welle poartă un titlu semnificativ:”Viktor Orban primește, în fine, un refugiat”. Ironia sorții.
Epopee
Și povestea continuă, desigur. Spre deliciul participanților la o conferință a editorilor media din sud-estul Europei, care are loc zilele acestea la Tirana, capitala Albaniei.