Francezi, revoltați de mirosul de cartofi prăjiți venit din... Belgia

12 Iun 2020 | scris de A.V.
Francezi, revoltați de mirosul de cartofi prăjiți venit din... Belgia

O fabrică de cartofi prăjiți din regiunea flamandă a Belgiei a stârnit repulsie din partea francezilor care locuiesc într-un sat de peste graniță. Aceștia spun că mirosul de la uleiul încins de cartofi și zgomotul fabricii, generat de activitatea intensă, le afectează calitatea vieții, informează rfi.ro.

Doar în luna mai au fost înregistrate 44 plângeri împotriva companiei Clarebout-Potatoes, situată în orașul belgian Comines-Warneton, venite de la locuitorii orășelului francez  Deûlémont, aflat pe cealaltă parte a râului Lys.  

„În fiecare zi trebuie să stăm închiși...Nu putem deschide ferestrele să intre aerul fiindcă miroase a ulei încins, a ouă stricate”, a declarat unul dintre localnici canalului de televiziune BFM TV.

Clarebout, o importantă companie producătoare de cartofi prăjiți, este acuzată de poluare atmosferică și fonică, dar și pentru „mirosurile urâte” provenite de la stațiile de epurare a apelor reziduale care se răspândesc de o parte și de alta a graniței.

Părerile localnicilor au fost publicate și pe website-ul Comines-Warneton Environment NGO care a analizat aceste plângeri. „E dezgustător, ne-am săturat ca la șapte dimineața să simțim mirosul de cartofi încinși în ulei”, a declarat un locuitor din Deûlémont.

Problemele ce afectează mediul înconjurător nu se opresc aici. Compania Clarebout speră să deschidă o nouă fabrică în portul maritim din Dunkirk, un proiect cu un buget de 140 milioane euro și care ar crea 320 locuri de muncă doar în primul an.

O eventuală fabrică Clarebout situată în afara Belgiei ar avea un program de 24 ore și ar produce 1.400 tone de cartofi prăjiți, chipsuri și alte produse în fiecare zi.

Cu toate acestea, posibilitatea construirii unei astfel de fabrici i-a îngrijorat pe locuitorii din aproprierea comunei Saint-Georges-sur-l’A și pe autoritățile municipale din împrejurimi care au solicitat o investigație publică extinsă cu privire la impactul acesteia asupra mediului înconjurător.

Auzind de experiența francezilor care trăiesc în aproprierea fabricilor Clarebout din Belgia, locuitorii din Dunkirk sunt alarmați.

„Este îngrozitor oricum, fie că vorbim despre miros, fum sau poluare vizuală”, transmite un localnic pentru FranceInfo radio. „Mi-am construit o casă la țară pentru o calitate mai bună a vieții, nu pentru a locui chiar lângă o fabrică”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră