Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat în Ambasada Ecuadorului, la Londra (VIDEO)

11 Apr 2019 | scris de M.C.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat în Ambasada Ecuadorului, la Londra (VIDEO) Galerie foto (3)

Refugiat din 2012 în Ambasada Ecuadorului din Londra, fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat, a anunțat poliția britanică.

Președintele ecuadorian Lenin Moreno a confirmat informația.

Poliția britanică afirmă că a fost invitată să pătrundă în ambasada Ecuadorului, această țară punând capăt statutului de azilant diplomatic de care beneficia Assange. Quito ar fi luat această decizie ”din cauza încălcărilor repetate ale convențiilor internaționale”, potrivit președintelui Lenin Moreno.

Julian Assange primise cetăţenia ecuadoriană în decembrie 2017.Potrivit WikiLeaks, Julian Assange nu a ieșit din ambasadă, ci ambasadorul ecuadorian a invitat poliția britanică în clădire, unde australianul a fost imediat arestat.

”Julian Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat azi, joi, 11 aprilie, de agenți ai serviciului poliția metropolitane MPS la Ambasada Ecuadorului”, a anunțat Scotland Yard, explicând că arestarea a fost făcută în virtutea unui mandat din iunie 2012, eliberat de tribunalul londonez Westminster Magistrates, pentru neprezentare la tribunal”.

Anterior, WikiLeaks anunțase pe contul său de Twitter că Julian Assange ar  putea fi expulzat de ambasada ecuadoriană din Londra, în câteva zile sau ore. Ministerul ecuardorian de Externe a calificat această informație drept zvon.

Julian Assange a fost reținut și se află într-un comisariat londonez, urmând a fi prezentat tribunalului din Westminster, cât de repede posibil, scrie 20minutes.fr.

Activistul australian se află sub amenințarea unei extrădări în Statele Unite, unde ar putea fi judecat pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks în 2010 a numeroase secrete militare și documente diplomatice americane.

În momentul arestării, Assange a strigat:”UK must resist this attempt by the Trump administration” (Marea Britanie trebuie să reziste în fața acestei tentative a Administrației Trump). 

 

UPDATE

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, face obiectul unei ''persecuţii politice'' din partea SUA, a afirmat joi unul dintre avocaţii săi, Baltasar Garzon, care l-a acuzat de declaraţii mincinoase pe preşedintele ecuadorian Lenin Moreno.

''Ameninţarea contra lui Julian Assange din motive politice şi persecuţia din partea Statelor Unite sunt mai vii ca niciodată'', a spus avocatul spaniol într-o conferinţă de presă la Madrid, unde Garzon s-a prezentat drept ''coordonatorul apărării lui Julian Assange începând din iulie 2012''.

''Aceasta este o evidentă persecuţie politică care a debutat exact odată cu publicarea masivă de către WikiLeaks în 2010 a telegramelor diplomatice şi a unor informaţii foarte grave'', a declarat Baltasar Garzon. El a evocat informaţii referitoare la încălcări ale drepturilor omului, cazuri de corupţie şi grave infracţiuni în timpul războiului din Irak.

UPDATE

"O zi tristă pentru libertatea presei", a comentat ''lansatorul de alerte'' (''whistleblower'') Edward Snowden după ce fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de poliţia britanică.

"Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitând poliţia secretă în ambasadă pentru a scoate cu forţa afară un editor de materiale jurnalistice - fie că acest lucru place sau nu - vor ajunge să intre în cărţile de istorie. Criticii lui Assange se pot bucura, însă aceasta este o zi tristă pentru libertatea presei", a notat pe Twitter fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA.

Edward Snowden, care trăieşte în exil în Rusia, a calificat decizia Ecuadorului drept "revocare extraordinară şi foarte probabil fără precedent a ceea ce Naţiunile Unite consideră o acordare de azil legitimă".

UPDATE

Assange este inculpat în SUA pentru asociere infracţională în vederea comiterii de ''piraterie informatică'', a anunţat Departamentul Justiţiei american.

În cazul în care va fi găsit vinovat, Assange este pasibil de o pedeapsă de cel mult 5 ani de închisoare, a adăugat sursa citată.

Conform actului de inculpare, australianul este acuzat că a acceptat să-i ofere ajutor lui Chelsea Manning, fost analist al serviciilor de informaţii american, să obţină o parolă pentru a accesa mii de documente clasificate din domeniul apărării.

Alte stiri din Externe

Ultima oră