Mark Zuckerberg a sărit însă în apărarea reţelei de socializare, la o conferinţă pe teme de tehnologie din California, şi a spus că Facebook nu este deloc responsabilă pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA.
“Ideea că ştirile false de pe Facebook au influenţat în vreun fel alegerile prezidenţiale din SUA este nebunească ”, a spus Zuckerberg.
Facebook este de departe cel mai mare publisher de ştiri de pe planetă, cu multe organizaţii de presă care îşi asigură în principal traficul prin intermediul acestei reţele, distribuind instant articole, filmuleţe şi link-uri.
Cu toate acestea, o mulţime de poveşti false fac valuri pe Facebook. Ştirea că Papa Francisc îl susţine pe Trump a fost distribuită de mii de ori pe Facebook, chiar dacă informaţia era complet falsă.
Campania prezidenţială a lui Donald Trump a fost o problemă serioasă pentru Facebook, după ce la începutul anului reţeaua de socializare a fost acuzată că favorizează în mod deliberat poveştile liberale în secţiunea “Trending Stories”.
Ceea ce a condus la o măsură controversată: întreaga echipă de ştiri a fost concediată şi a fost înlocuită cu un algoritm de computer. Aproape imediat după instalarea sistemului, în secţiunea “Trending Stories” au început să apară ştiri sau poveşti false.
În replică, Zuckerberg a admis că alimentarea cu ştiri - News Fed- e în lucru şi că se poate face mai mult. “Scopul meu este de a da oamenilor puterea de a împărtăşi, pentru a putea face lumea mai deschisă şi mai conectată. Ceea ce presupune o versiune mai bună a News Feed. Încă mai avem de lucru la acest capitol. Avem de gând să continuăm îmbunătăţirea lui", a mai spus fondatorul Facebook.
Unul dintre obstacolele-cheie pe care Facebook trebuie să le depăşească este principiul pe baza căruia funcţionează News Feed. Acesta este conceput să-ţi arate doar conţinutul de care crede că eşti interesat.
Ceea ce înseamnă că dacă eşti interesat să vezi filmuleţe despre Trump, atunci asta e tot ce îţi arată. La fel şi dacă te interesează Hillary Clinton. Acest lucru, combinat mai departe cu faptul că vei alege doar prieteni care îţi împărtăşesc ideologia, arată că este puţin probabil să ai un punct de vedere corect şi echilibrat despre lume. Acest efect a fost numit “camera-ecou” sau “filtru de bule”.