În jur de 5.000 de europeni s-au alăturat grupărilor teroriste pentru a lupta în Irak și Siria, fapt ce arată că problema combatanților străini constituie o provocare în creștere pentru statele UE.
Un raport cu privire la prevenirea radicalizării și a recrutării cetățenilor europeni de către grupările teroriste a fost votat luni, în comisia pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European.
“În ultimii doi ani, în diferite țări au avut loc atacuri teroriste efectuate de cetățeni europeni radicalizați. În aceste țări și în altele din UE există focare de europeni radicalizați. Datorită spațiului Schengen, cetățenii europeni circulă liber.
Ne confruntăm cu o amenințare care ne afectează pe toți, din acest motiv răspunsul trebuie să fie în mod necesar unul european. Acest lucru nu înseamnă mai puține competențe pentru statele membre, dar mai multă coordonare și colaborare”, sustine raportoarea franceză Rachida Dati, într-un interviu acordat site-ului Parlamentului European.
Ea atrage atenția asupra prevenirii radicalizării și a represiunilor.
”Mult timp, politicile noastre au fost doar reactive, dar trebuie de asemenea să lucrăm în amonte: împingerea contra-argumentelor noastre către cele ale teroriștilor online, urmărirea penală a giganților internetului pentru a îi obliga să șteargă conținutul ilegal.
Trebuie să obținem separarea deținuților radicalizați din închisori, angajarea în dialog cu diferite comunități religioase, prevenirea radicalizării prin educație, combaterea terorismului prin canale de finanțare, prin garantarea unei transparențe mai mari cu privire la fluxurile financiare externe”, consideră politicianul din PPE.
Rachida Dati este convinsă că internetul este unul dintre vectorii din spatele radicalizării.
”Este mai puțin o chestiune de a adopta măsuri noi de supraveghere, decât de punere în aplicare în mod corespunzător a celor deja existente și, mai presus de toate, schimbul de informații pe care îl avem cu partenerii europeni.
Cea mai mare problemă cu internetul este publicarea și proliferarea conținutului ilegal. „Giganții Internetului trebuie să accepte responsabilitatea lor: dacă nu cooperează sau nu se arată doritori, eu propun ca ei să se confrunte cu acuzații penale”, a încheiat Dati. (I.D)