După dezbaterea sa catastrofală, Joe Biden ar putea fi înlocuit?

29 Iun 2024
După dezbaterea sa catastrofală, Joe Biden ar putea fi înlocuit?

Performanța lui Joe Biden a semănat un val de panică în tabăra democrată care se îndoiește din ce în ce mai mult de candidatul său, relatează presa americană. Dar înlocuirea președintelui în funcție promite să fie dificilă... fără acordul lui, scrie Le Figaro

Prima întâlnire față în față a campaniei prezidențiale americane a semănat panică în rândul democraților, a informat presa americană vineri. Uneori părând dezorientat, bâlbâindu-se de mai multe ori, președintele în exercițiu Joe Biden nu a oferit asigurări cu privire la starea sa fizică și acuitatea sa mintală, alimentând mai mult ca oricând îndoieli cu privire la capacitatea sa de a guverna încă patru ani în cazul în care va fi din nou numit. Comentatorii și activiștii democratici nu s-au înșelat. „Vor fi discuții dacă ar trebui să continue” , a declarat David Axelrod, fost consilier al președintelui Barack Obama, pentru CNN . „Sper că Biden va reflecta asupra performanței sale în această dezbatere și apoi își va anunța decizia de a se retrage din cursă”, a adăugat editorialistul New York Times Nicholas Kristof.

Vicepreședintele Kamala Harris a încercat să stingă focul, subliniind că „sfârșitul (dezbaterii) a fost puternic” în ciuda „începutului lent” și a cerut să se concentreze pe „substanță” și nu pe formă. Însuși Joe Biden a recunoscut vineri că „nu dezbate la fel de bine ca înainte” . „Nu vorbesc la fel de ușor ca înainte, nu dezbat la fel de bine ca înainte ”, a spus el susținătorilor din Carolina de Nord. Dar „Îți dau cuvântul meu de Biden. Nu aș mai candida dacă nu aș crede, din toată inima și sufletul, că pot face această treabă.”

Prejudiciul pare făcut pentru tabăra democrată... Dar timpul se scurge pentru a găsi o posibilă alternativă la candidatura președintelui în funcție, pentru că alegerile prezidențiale au loc în mai puțin de cinci luni. Și pare dificil să fie numit un înlocuitor în acest interval de timp.

O înlocuire imposibilă dacă nu există o retragere

Regulile Partidului Democrat nu lasă prea mult spațiu de manevră. Joe Biden a zdrobit adversarii în alegerile primare, care au început în ianuarie anul trecut, cu 3.900 de delegați dobândiți din 4.000. Are, așadar, legitimitate totală. Președintele în funcție nu este încă investit. Acesta va avea loc oficial în cadrul convenției democraților care va avea loc în perioada 19-22 august la Chicago. Delegații care l-au votat la primare trebuie să-l investească oficial cu această ocazie.

În realitate, Joe Biden poate fi înlocuit doar dacă renunță singur, ceea ce nu pare, deocamdată, a fi cazul. Carta Comitetului Național Democrat prevede multe prevederi în caz de incapacitate, dar „nu văd cine poate pune în aplicare această procedură ”, explică specialistul american în politică Nicole Bacharan. „Nimeni nu va îndrăzni să meargă într-o manieră ostilă împotriva președintelui ”, adaugă ea.

Dacă se retrage, totuși, cărțile vor fi remaniere complet în timpul convenției de la Chicago. „Delegații vor deveni din nou liberi să sprijine candidatul ales de ei”, spune Nicole Bacharan. „Ar fi așadar o convenție deschisă cu numeroase runde de vot, lobby în spatele camerelor...” , prezice politologul. Acest lucru nu s-a întâmplat din 1976, în timpul convenției republicane dintre Gerald Ford și Ronald Reagan.

cine ar fi succesorul?

Se va pune atunci problema unui succesor, care să reușească să se stabilească într-un timp foarte scurt. Candidatul natural ar fi probabil Kamala Harris. „Dacă s-ar retrage, Joe Biden l-ar sprijini ”, asigură Nicole Bacharan. În ultimele săptămâni, fosta candidată Hillary Clinton a făcut mai multe apariții publice, stârnind îngrijorări cu privire la o potențială candidatură. „Este absurd: nu mai este suficient de mare și a avut deja șansa ei de două ori ”, își amintește politologul. Michelle Obama , al cărui nume apare în mod regulat? „O fantezie a democraților în panică” .

Dacă Joe Biden ar demisiona, ochii s-ar îndrepta, fără îndoială, și către trei guvernatori democrați. Cel din California, Gavin Newsom, cel din Michigan, Gretchen Whitmer, și cel din Illinois, Jay Robert Pritzker. „Ei cântăresc foarte mult în partid ”, spune Nicole Bacharan, înainte de a se tempera: „Dar nu au notorietate națională, iar asta este esențial pentru alegerile prezidențiale ” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră