„Este înfricoșător”: alegătorii democrați îngrijorați dupa dezbaterea între Biden si Trump

28 Iun 2024
„Este înfricoșător”: alegătorii democrați îngrijorați dupa dezbaterea între Biden si Trump

Chiar și susținătorii înfocați ai președintelui Biden au tăcut la începutul dezbaterii, când s-a străduit să-și mentina echilibrul împotriva fostului președinte Donald J. Trump, scrie New York Times

Au început noaptea sperând că președintele Biden va folosi prima dezbatere din 2024 în avantajul său, că va înlătura în sfârșit temerile legate de vârsta lui și va da impresia unui om de stat hotărât în ​​comparație cu fostul președinte Donald J. Trump.

Dar pentru cei aproximativ 40 de democrați care s-au adunat joi seara la o sală a sindicatelor din Sacramento, nu a durat mult până când starea de spirit a coborât într-o situație între disperare sumbră și panică ușoară. În câteva minute, chiar și susținătorii înfocați din capitala Californiei au tăcut, schimbând priviri și recunoscând în liniște că Biden părea mai puțin puternic și mai obosit decât Trump. Spre sfârșit, unii dintre participanții mai tineri au plecat înainte ca dezbaterea să se încheie.

„Niciunul dintre ei nu inspiră încredere”, a spus Dubrea Sanders, 25 de ani. „Va fi un noiembrie foarte înfricoșător pentru mulți oameni, inclusiv pentru mine.”

Mulțimea, în cea mai mare parte lucrători de stat, analiști politici, activiști ai muncii și membri ai unei organizații locale a Tinerilor Democrați, a aplaudat de pe scaunele pliante albe atunci când președintele a urcat pe scenă și a zguduit afirmațiile false ale domnului Trump, hohotind de râs în timp ce Trump pronunța greșit „China” și a vorbit despre „apa imaculată”.

Dar fragilitatea din vocea domnului Biden i-a făcut să se oprească.

„Ai văzut Twitter?” a tresărit Nancy Van Leuven, în vârstă de 72 de ani, profesor de media și comunicare pensionat, arătând criticile timpurii la adresa performanței domnului Biden. „Chestia este că Biden pare mai în vârstă. Și Trump este încă hotărât; chiar dacă nu spune adevărul, tot pare credibil.”

Danielle Newton, în vârstă de 55 de ani, a spus că a simțit că Trump a fost evaziv și a jucat cu baza lui, în timp ce Biden a încercat să răspundă direct la întrebări.

„Dar este terifiant, evident”, a spus doamna Newton. „Nu sunt încântat de faptul că Biden are peste 80 de ani. Ne-am putea descurca mai bine în general, republicani sau democrați. Că acestea două sunt opțiunile noastre? Este înfricoșător.”

Totuși, ea și alții din audiență au spus că s-au opus mai mult decât oricând unui al doilea mandat al lui Trump. Poate, au spus ei, democrații ar putea să-și pună încrederea în prezența la vot și să găsească mai multă inspirație.

„Încerc să fiu optimist”, a spus Ethan Lares-Salinas, 26 de ani, asistent legislativ. „Dar am fost optimist în 2016.”

Prima dezbatere prezidențială foarte așteptată de joi seară i-a lăsat pe mulți americani uimiți, dezamăgiți.

I-a dezumflat pe democrații suficient de loiali pentru a participa la o petrecere de vizionare a dezbaterilor cu alegători care au aceleași păreri, în timp ce ei urmăreau temerile care depășesc vârsta candidatului lor se manifestă în mod terifiant la televizor. Și nu i-a alinat pe alegătorii din statele swing, care erau deja dezorientați de modul în care țara lor a ajuns la o astfel de răscruce politică.

Kristen Morris, 60 de ani, asistentă medicală într-o suburbie din Carolina de Nord, care este profund nemulțumită de ambele opțiuni prezidențiale, a spus la jumătatea dezbaterii că „hiperbola de ambele părți este pur și simplu foarte, foarte greu de suportat”. Până la sfârșit, ea a spus că intensitatea preocupărilor ei a crescut.

Morris, un alegător independent, l-a susținut pe Biden în 2020, dar acum se simte tulburata de abilitățile sale cognitive și de fluxul său de poticniri verbale de joi seară. Totuși, a spus ea, s-a simțit, de asemenea, extrem de îngrijorată, în timp ce l-a ascultat pe Trump, care continuă să nu-și exprime nicio remuşcare pentru revolta din 6 ianuarie.

„Acesta este doar o întărire a faptului că aceștia nu sunt candidații pe care ar trebui să-i avem la președinte al Statelor Unite”, a spus ea. „Ar trebui să ne așteptăm la candidați mai puternici.”

Ea a fost, de asemenea, consternată să vadă că candidații se transformă într-o ceartă banală cu privire la jocul lor de golf și a fost dezamăgită că nu și-au exprimat niciun punct comun cu privire la anumite probleme, cum ar fi ajutarea veteranilor.

„Cred cu sinceritate că Biden a încercat să fie mai substanțial”, a spus doamna Morris. „Dar Trump avea într-adevăr o formă mult mai puternică”.

Până la urmă, dezbaterea a lăsat-o la fel de blocată. Alegerea unui al treilea candidat s-ar simți ca o pierdere, a spus doamna Morris. Așa că a rămas cu o singură opțiune deocamdată: „Voi mai gândi. Să o punem așa.”

În Houston, starea de spirit de la Christian's Tailgate, un bar în care peste 100 de tineri republicani s-au adunat pentru propria lor petrecere, a fost festivă și încrezătoare încă de la început. Zeci de oameni  au ironizat la fiecare poticnire verbală a domnului Biden și au aplaudat de fiecare dată când domnul Trump a vorbit despre imigrație.

„Președintele Biden nu se ajută singur”, a spus John Branch, în vârstă de 46 de ani, care a spus că s-a mutat la Houston din Florida și a început să se identifice drept republican abia în 2018.

O siluetă neon cu coarne lungi strălucea în portocaliul ars al Universității din Texas la televizoarele care jucau dezbaterea, intercalată între altele care prezentau diverse momente importante ale Houston Rockets și clipuri ale meciurilor din Ultimate Fighting Championship.

Mulți stăteau cu carduri de bingo cu pătrate pentru „MAGA”. Unul era etichetat, cu caractere mai mici: „Joe Biden pierde șirul gândurilor”.

În timpul dezbaterii, când Biden a amestecat miliardari și milionari, sala a explodat în râs.

„Țara noastră are atât de multe probleme”, a spus Bob Hall, în vârstă de 83 de ani, care s-a retras din armată și a purtat o pălărie „Take America Back”. „Biden încă nu știe unde se află”, a spus el. „Nu putea să-și adune gândurile sau să facă argumente inteligente.”

Hall l-a comparat pe Biden cu  Trump, despre care a spus că „este întotdeauna rapid în picioare”.

Elisa Sharp, 59 de ani, a intervenit pentru a oferi evaluarea rezultatului final. „Biden este un candidat pe moarte. Trump a câștigat această dezbatere”, a spus ea. „Probabil că vor pune pe altcineva”, a adăugat ea despre democrați. „Dacă ar fi vrut să-și salveze votul, ar fi făcut-o deja.”

„Nu ar trebui să fie liderul lumii libere”, a spus Elisa Sharp despre Biden

În centrul Pennsylvania, Bob și Sharon Reed, în vârstă de 77 de ani, ambii profesori pensionari și acum fermieri, au urmărit dezbaterea împreună pe canapea. Sunt republicani, dar și ei sunt profund dezamăgiți de alegerile din acest an.

 Reed și-a început noaptea înclinând să-l susțină pe domnul Trump; Doamna Reed era complet pierdută pentru cine va vota. Au încheiat noaptea simțindu-se la fel.

„Biden părea oarecum abătut”, a spus domnul Reed. „Trump a fost mai mult prezidențial. Deși nu a răspuns la întrebări.”

Reed a fost de acord cu performanța domnului Biden. Dar concentrarea ei a fost pe Trump. „Sincer, nu a răspuns la întrebările care pentru mine erau critice”, a spus ea. Ea a menționat în special evitarea lui de a primi un răspuns clar când a fost întrebat dacă va onora rezultatele alegerilor. Și nu i-a plăcut răspunsul lui despre 6 ianuarie, în care Trump a dat vina pe fostul președinte al Camerei, Nancy Pelosi.

„Sunt încă în punctul în care nu vreau să votez pentru niciunul dintre ei”, a spus ea. Esența viziunii ei: „Nu-mi place ce știu despre Biden, dar îmi este frică de ceea ce nu știu despre Trump”.

„Ce alegere proastă de a fi singurii doi dintre care putem alege”, a spus domnul Reed.

„Stau acolo și mă gândesc: „Este cel mai bun lucru pe care îl avem”?” spuse doamna Reed.

Alte stiri din Externe

Ultima oră