La urne, a treia oară într-un an. Israelienii au posibilitatea să pună capăt erei Netanyahu

02 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
La urne, a treia oară într-un an. Israelienii au posibilitatea să pună capăt erei Netanyahu Galerie foto (2)

Aproximativ 6,4 milioane de israelieni sunt chemaţi luni să-i aleagă pe membrii Knessetului, Parlamentul unicameral, un scrutin - al treilea în mai puţin de un an - de care va depinde soarta premierului Benjamin Netanyahu, inculpat pentru corupţie în mai multe dosare. Procesul său urmează să înceapă la două săptămâni după alegeri.

Blocajul politic în care se află Israelul pare că va continua şi după alegerile legislative de luni, cele mai recente sondaje plasând practic la egalitate Partidul Likud (de dreapta) al premierului Benjamin Netanyahu şi Alianţa Alb-Albastru (de centru-stânga) a rivalului acestuia, Benny Gantz (foto în deschiderea articolului).

Benny Gantz, principalul rival al premierului Benjamin Netanyahu, le-a cerut concetăţenilor lui să pună capăt divizărilor dintre ei şi în acelaşi timp erei Netanyahu.

''Sper că această zi va marca începutul procesului de vindecare. Este timpul ca noi să fim din nou mai uniţi. Astăzi, vom pune capăt derapajelor, minciunilor şi manipulării'', a declarat Gantz la scurt timp după ce a votat în oraşul Rosh Haayin, din centrul Israelului.

 

Fost şef de Stat-Major al Armatei, actualul lider al partidului de centru Kahol Lavan ('Albastru Alb', culorile drapelului israelian) a lansat un apel către israelieni să se prezinte la vot şi a promis că va respecta rezultatele acestui scrutin, al treilea în mai puţin de un an şi care se anunţă extrem de disputat.

Ultimele sondaje plasează aproape la egalitate partidul Likud, al lui Benjamin Netanyahu, inculpat din noiembrie în mai multe dosare de corupţie, şi formaţiunea lui Benny Gantz, ceea ce sporeşte importanţa rezultatelor ce vor fi obţinute de aliaţii lor.

Pentru formarea unei majorităţi parlamentare, Likud (dreapta) mizează pe rezultate bune ale partidelor ultrareligioase şi ale dreptei radicale, în timp ce speranţele partidului Kahol Lavan se leagă de stânga.

Formaţiunea naţionalistă Israel Beitenu, a fostului ministru al apărării Avigdor Lieberman, rămâne nealiniată şi s-ar putea impune ca pion decisiv în acest scrutin.

''Cer majorităţii tăcute să voteze. Este de făcut o alegere importantă între un stat religios şi partidul nostru, laic'', a declarat Lieberman la ieşirea de la vot la Nokdim, o colonie din teritoriile palestiniene ocupate.

Sistemul electoral proporţional măreşte şansele partidelor mici de a fi reprezentate în parlament. Pragul electoral este de 3,25%, care corespunde unui număr de patru mandate.

După alegerile din septembrie, preşedintele Reuven Rivlin le-a cerut succesiv lui Netanyahu şi Gantz să formeze noul guvern, dar niciunul dintre ei nu a reuşit să strângă o majoritate de deputaţi.

În cazul unei victorii, Netanyahu (în imagine, alături de soţia sa, Sara) va încerca anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată şi a Văii Iordanului, o măsură prevăzută în planul prezentat de preşedintele american Donald Trump la 28 ianuarie.



La rândul său, Benny Gantz a declarat că, dacă va forma guvernul după votul de luni, va lucra pentru implementarea planului lui Trump ''în cooperare cu alte ţări din regiune''.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră