Der Spiegel: O navă cu pânze de 15m a fost folosită pentru sabotajul conductelor nord Stream

09 Mar 2023
Der Spiegel: O navă cu pânze de 15m a fost folosită pentru sabotajul conductelor nord Stream

Potrivit noilor descoperiri, un comandament pro-ucrainean ar putea fi în spatele explodării conductelor din Marea Baltică. Der Spiegel ofera o privire de ansamblu. despre actul misterios al sabotajului.

De marți seara, au fost cunoscute noi detalii despre cei care ar putea fi responsabili pentru exploziile de pe conductele de gaze naturale Nord Stream 1 și Nord Stream 2, detalii explozive politic. Potrivit rapoartelor din „New York Times“ și ale rețelei de cercetare a ARD, SWR și „Zeit“, serviciile secrete indică un grup de șase infractori cu legături cu Ucraina.

Indiciile sunt complicate. Ele ar putea avea consecințe de amploare în al doilea an de război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, multe întrebări rămân fără răspuns.

„Ne uităm la o piesă a puzzle-ului, dar nu știm cât de mare este puzzle-ul: 50, 500 sau 5.000 de piese?”, a declarat Christian Mölling, șeful Centrului pentru Securitate și Apărare din Germania. El avertizează împotriva concluziilor pripite. „Investigațiile nu sunt încă finalizate”, subliniază expertul în securitate. „Nu știm cât de complet este acest puzzle”.

Au fost aruncate în aer conductele?
„New York Times” raportează despre descoperirile serviciilor de informații care indică un „grup pro-ucrainean” drept autori. ARD, SWR și „Zeit” sunt mai specifice, citând anchetatori germani: Se spune că ar fi fost cinci bărbați și o femeie. În consecință, grupul era format dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundări și un medic. Se spune că grupul ar fi transportat explozivii la locul crimei și i-a plasat acolo - astfel că trei dintre conductele Nord Stream 1 și 2 de pe fundul Mării Baltice au fost distruse. Naționalitatea făptuitorilor este încă necunoscută. Se spune că ar fi folosit pașapoarte false – de exemplu atunci când închiriau iahtul. Cercetările Der Spiegel confirmă aceste reprezentări.

Cum au procedat autorii?
Potrivit „Die Zeit”, anchetatorii au reușit să identifice nava despre care se spune că ar fi adus făptuitorul și explozibili la locul crimei. În consecință, o companie cu sediul în Polonia, care se pare că aparține a doi ucraineni, a închiriat un iaht în Rostock. Se spune că grupul de șase a pornit din Rostock pe 6 septembrie 2022. Echipamentul pentru infracțiune fusese transportat anterior în port cu o dubă.

Ce se știe despre navă?
Potrivit informațiilor Der Spiegel, iahtul folosit pentru operațiunea de sabotaj este probabil o navă cu pânze lungă de peste 15 metri cu motor diesel, care este oferită de o companie cu sediul în Mecklenburg-Pomerania de Vest. Este poate găzdui maxim unsprezece persoane și are cinci cabine. Închirierea pentru o săptămână costă puțin sub 3.000 de euro la începutul lunii septembrie. Întrebată de Der Spiegel, compania de închiriere a refuzat să comenteze charter și clienții săi.

Este posibil ca explozivii să fi fost plasați de scafandri experimentați „care aparent nu lucrează pentru agenții militare sau de informații”, scrie „New York Times”, citând din interior oficiali guvernamentali americani. „Dar este posibil ca făptuitorii să fi primit o pregătire specială de la guvern în trecut”.
Procurorul federal a cerut percheziția navei în perioada 18-20 ianuarie 2023. Există suspiciunea că ar fi putut fi folosit pentru a transporta dispozitive explozive care au explodat pe conducte, a declarat miercuri autoritatea de la Karlsruhe. Urme și obiecte au fost ridicate de anchetatori.
Potrivit autorităților, cercetările sunt în continuare îndreptate împotriva unui autor „necunoscut”. Cercetările continuă „din cauza suspiciunii de producere intenționată a unei explozii de dispozitiv exploziv” și „sabotaj anticonstituțional”.

Există un traseu care duce la Ucraina?
Referințele la Ucraina sunt, de asemenea, vagi. Naționalitatea presupușilor făptuitori este încă necunoscută. „Identitatea făptuitorilor și motivele acestora fac obiectul unor investigații în curs”, spune procurorul federal. The New York Times citează oficiali americani cu acces la informații care cred că „sabotorii sunt foarte probabil cetățeni ucraineni sau ruși, sau o combinație a ambelor”.

Die Zeit scrie: O companie din Polonia, deținută de doi ucraineni, se pare că în spatele închirierii iahtului; De acolo, conexiunile duc la alți ucraineni. Ar putea fi ucraineni, dar și de alte naționalități. În Ucraina există numeroși actori cu interese politice care au și mijloace financiare pentru o astfel de acțiune, se spune.

A fost implicat guvernul ucrainean?
Guvernul de la Kiev neagă că a fost implicat în operațiune. „Nu suntem în spatele acestui act”, a declarat miercuri ministrul Apărării, Oleksiy Resnikov, la Stockholm. El interpretează faptul că forțele ucrainene sunt considerate capabile de o astfel de misiune drept „un fel de compliment”, spune Reznikov. „Dar acesta nu este domeniul nostru de activitate”.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov: „Un fel de compliment”

Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak a scris pe Twitter că Ucraina „nu are nimic de-a face cu incidentul din Marea Baltică” și „nu are „informații despre „grupurile de sabotaj pro-ucrainene””. Potrivit rapoartelor din presă, nici autoritățile americane, nici cele germane nu au niciun indiciu că guvernul ucrainean este implicat direct sau indirect în presupusul act de sabotaj.

Expertul în securitate Mölling avertizează împotriva echivalării posibililor vinovați cu un pașaport ucrainean cu guvernul ucrainean. „Guvernul german nu are nicio responsabilitate pentru extremiștii interni, cum ar fi NSU, și nici pentru extremiștii din străinătate, cum ar fi luptătorii IS germani”, a spus el.

Potrivit cercurilor de informații occidentale, în prezent nu există nicio dovadă că făptașii au legătură cu guvernul ucrainean sau cu serviciile sale secrete.
Guvernul federal cunoaște un fost?
Locul crimei se află în apele internaționale, în apropierea zonelor economice din Danemarca și Suedia. Cu toate acestea, pentru că barca cu care au plecat făptuitorii a plecat din Rostock, Germania ar trebui să fie acum în centrul investigațiilor internaționale. Până acum, guvernul federal a fost cu buzele strânse. Ea se referă la investigațiile procurorului general care au început în octombrie 2022. „Cel mai recent, Suedia, Danemarca și Germania au informat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite că investigațiile sunt în curs și că încă nu există rezultate”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Hebestreit la Dien.
Într-un caz atât de sensibil din punct de vedere al politicii externe, se poate presupune că Cancelaria este strâns implicată în derularea anchetei. Cu toate acestea, se pare că incidentul nu a fost motivul pentru care cancelarul Olaf Scholz (SPD) a vizitat președintele american Joe Biden săptămâna trecută.
După atac, guvernul federal s-a abținut să dea vina în mod public.
Poate fi o operațiune false flag?
Dovezile sunt încă prea subțiri pentru a putea identifica clar autorii. O acțiune fals flag nu poate fi exclusă, subliniază cercurile serviciilor secrete occidentale - o manevră înșelătoare prin care autorii efectivi vor să transfere vina asupra adversarilor.

„Dacă rapoartele sunt corecte, atunci este nevoie de clarificări și se pune problema posibililor complici și clienți.” spune politicianul SPD Michael Müller

Membrul CDU al Bundestagului, Roderich Kiesewetter, sfătuiește clar să nu se stabilească responsabilitatea ucraineană. Nu există un nou statut al anchetei - doar o nouă teorie bazată exclusiv pe dovezi circumstanțiale și avertizori nenumiți, spune vicepreședintele comisiei parlamentare de control a Bundestagului, care este discretă în privința serviciilor.

„Ar trebui să ne întrebăm în continuare cine a fost interesat de explozie, de ce au fost aruncate în aer doar trei din cele patru conducte și, mai ales: cine beneficiază de incertitudine, speculații și acuzații”, spune un politician german de la CDU.

Kiesewetter se teme că Ucraina va fi suspectată – în favoarea Rusiei.

De ce vorbește Moscova despre o manevră de diversiune?
Reacția Rusiei la dezvăluiri a venit prompt – și a fost surprinzătoare la prima vedere: „Este clar că oamenii care au orchestrat atacul vor să creeze o diversiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rapoartele mass-media recente oferă guvernului rus oportunitatea de a picta din nou Ucraina într-o lumină proastă, dar de data aceasta s-a abținut să facă acest lucru - rămânând la poziția sa conform căreia SUA s-au aflat în spatele atacului.

Afirmații similare ale jurnalistului american Seymour Hersh că guvernul american a ordonat atacurile au fost acceptate cu ușurință de oficialii ruși și de presa de stat în februarie. Experții au subliniat mai multe inconsecvențe în raportul lui Hersh. Dar Moscova folosește enigma din jurul exploziilor de la Marea Baltică pentru a-și schimba interpretarea despre războiul din Ucraina: conform Rusiei aceasta este o expresie a unui conflict mult mai amplu între Rusia și SUA. Peskov vă acuză acum de o „campanie media bine coordonată”.

Ce consecințe ar avea pentru Ucraina o acțiune pro-ucraineană?

Apărarea ucraineană împotriva invadatorilor ruși este și rămâne dependentă de aprovizionarea cu arme occidentale, iar ajutorul financiar lunar în miliarde este necesar pentru ca statul ucrainean să funcționeze corect. Chiar și după un an de război, Occidentul este încă dispus să ajute.

Cu toate acestea, dacă conductele ar fi aruncate în aer în numele sau cu aprobarea guvernului ucrainean, acest lucru ar avea cu siguranță consecințe asupra sprijinului pentru Ucraina. Până acum, nimic nu sugerează că Kievul împarte responsabilitatea. Dar dezbaterea despre posibilele consecințe începe deja.
Dacă rapoartele sunt corecte, „vor urma turbulențe politice, care ar fi trebuit să dispară”, a scris pe Twitter expertul în politică externă al SPD Ralf Stegner. Terorism cu ajutor de stat? Cine știa ce și de când?”, a speculat membrul Bundestagului.

Potrivit expertului în politică externă al SPD, Michael Müller, este posibil ca pistele greșite să fi fost puse în mod deliberat. Dar  avertizează tot el: „Dacă rapoartele sunt corecte, atunci este nevoie de clarificări și se pune problema posibililor complici și clienți”, a spus Müller pentru SPIEGEL.

„Poate că vom aștepta cu toții și vom vedea rezultatele înainte de a judeca cu entuziasm.”
Politicianul FDP Marie-Agnes Strack-Zimmermann

Colegul său parlamentar Nils Schmid avertizează împotriva evaluărilor pripite.

„Investigațiile sunt complexe și în derulare, ale căror rezultate rămân de văzut. Prin urmare, este interzisă participarea la speculații”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar SPD pentru politică externă.

Liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann sfătuiește, de asemenea, reținere: „Poate că vom aștepta cu toții rezultatele înainte de a ne permite un verdict”, a spus președintele comisiei de apărare a Bundestagului.

Ce mai rămâne de clarificat?
Foarte mult. Întrebările centrale rămân fără răspuns: Cine sunt autorii? În numele cui acționau? Și cu ce scop? Piesele cruciale ale puzzle-ului încă lipsesc pentru a obține o imagine exactă a exploziei Nord Stream.

Alte stiri din Externe

Ultima oră