Anchetatorii au identificat nava de pe care au avut loc atacurile Nord Stream. Se pare că a fost închiriată de o firmă deținută de ucraineni, scrie Die Zeit.
Autoritățile germane de investigație se pare că au făcut un progres în soluționarea atacului asupra conductelor Nord Stream 1 și 2. În urma cercetărilor comune ale studioului ARD, revista politică ARD Kontraste, SWR și ZEIT, a fost posibil să se reconstituie în mare măsură cum și când a fost pregătit atacul conductelor iar urmele duc în direcția Ucrainei. Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a ordonat distrugerea. În noaptea de 26 septembrie 2022, trei dintre cele patru conducte Nord Stream 1 și 2 de pe fundul Mării Baltice au fost distruse de explozii.
Mai exact, conform informațiilor presei germane ARD capital, Kontraste, SWR și ZEIT, anchetatorii au reușit să identifice ambarcațiunea care ar fi fost folosită pentru operațiunea secretă. Se spune că ar fi un iaht închiriat de la o companie cu sediul în Polonia, deținută se pare de doi ucraineni. Potrivit anchetei, operațiunea secretă pe mare a fost efectuată de o echipă formată din șase persoane. Se spune că ar fi fost cinci bărbați și o femeie. În consecință, grupul era alcătuit dintr-un căpitan, doi scafandri, doi asistenți de scufundare și un medic. Grupul ar fi transportat explozivii la locul crimei și i-au plasat acolo. Naționalitatea făptuitorilor este aparent neclară. Sabotorii au folosit pașapoarte falsificate profesional, despre care se spune că ar fi fost folosite, printre altele, pentru a închiria nava.
Potrivit anchetei, grupul a plecat din Rostock pe 6 septembrie 2022. Echipamentul pentru operațiunea secretă a fost transportat anterior în port într-un camion de livrare, se spune. Potrivit cercetării, anchetatorii au reușit ulterior să localizeze nava a doua zi în Wieck și ulterior pe insula daneză Christiansø, la nord-est de Bornholm. Iahtul a fost apoi returnat proprietarului fără să fi fost curățat. Potrivit cercetărilor, anchetatorii au găsit urme de explozibili pe masa din cabină. Potrivit informațiilor de la studioul de ARD, Kontraste, SWR și ZEIT, se spune că un serviciu secret occidental ar fi trimis un pont către serviciile partenere europene în toamnă, adică la scurt timp după distrugere, conform căreia un comando ucrainean era responsabil pentru distrugere. După aceea, se spune că au existat alte indicii de informații că un grup pro-ucrainean ar putea fi responsabil.
Studioul ARD, Kontraste, SWR și ZEIT au discutat cu surse din mai multe țări pentru cercetarea lor. Autoritățile de securitate din Germania, Danemarca, Suedia, Țările de Jos și SUA au fost implicate în ancheta privind distrugerea conductelor. În Germania, procurorul general este responsabil de anchetă, care a comandat atât Oficiul Federal de Poliție Criminală, cât și Poliția Federală. Chiar dacă urmele duc până în Ucraina, anchetatorii nu au reușit încă să afle cine sunt cei care au compus presupusul grup de autori. În cercurile de securitate internațională, nu este exclus că ar putea fi și o operațiune de steag fals. Aceasta înseamnă că, de asemenea, ar fi putut fi puse urme în mod deliberat, astfel încât să pară că Ucraina este vinovată. Cu toate acestea, se pare că anchetatorii nu au găsit nicio dovadă care să confirme un astfel de scenariu.
Guvernul ucrainean nu a putut fi contactat inițial pentru comentarii. De asemenea, procurorul general a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al guvernului german a făcut referire la investigațiile în curs de către procurorul general și autoritățile din Suedia și Danemarca. Cu doar „cu câteva zile în urmă”, Suedia, Danemarca și Germania „au informat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite că investigațiile sunt în curs și că încă nu există rezultate”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului.
Consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podolyak a declarat într-o declarație adresată studioului de capital ARD, Kontraste, SWR și ZEIT că Ucraina „desigur nu are nimic de-a face cu atacurile asupra Nord Stream-2”. „Nu există nicio confirmare că oficialii ucraineni sau armata au participat la această operațiune sau că au fost trimiși oameni să acționeze în numele lor”. Este posibil ca Rusia să fie în spatele ei. „Există mult mai multe motive și mult mai multe utilizări în acest scenariu”, a spus Podolyak.
Die deutschen Ermittlungsbehörden haben bei der Aufklärung des Anschlags auf die Pipelines Nord Stream 1 und 2 offenbar einen Durchbruch erzielt. https://t.co/ioJ0oY3rAY
— ZEIT ONLINE (@zeitonline) March 7, 2023