În Taiwan este în joc viitorul lumii

04 Aug 2022
În Taiwan este în joc viitorul lumii

Viitorul societăților dezvoltate se joacă acum acolo. Oricine controlează Taiwan și producția sa de semiconductori controlează computerul și, prin urmare, lumea, scrie Contrepoints

De câteva luni, presa străină vorbește despre deficitul de semiconductori și microcipuri. Măsurile Covid le-au perturbat producția. Această știre a trecut relativ neobservată și nu a stârnit prea multă reacție în Europa. Cu toate acestea, este mult mai important decât s-ar putea crede.

În lumea de astăzi dependentă de computer, semiconductorii sunt esențiali. Fără ei computerele noastre nu ar putea fi făcute. Astfel, la începutul anului, uzinele Renault și PSA au fost nevoite să închidă mai multe linii de asamblare din fabricile lor timp de două-trei zile, reducându-și astfel producția.

Problemă: producția lor este concentrată în Taiwan, o țară aflată în centrul confruntării dintre Statele Unite și China. Viitorul societăților dezvoltate se joacă acum acolo. Oricine controlează Taiwan și producția de semiconductori controlează computerul și, prin urmare, lumea.

O concentrare a producției în Taiwan
Potrivit CNBC, 63% din veniturile legate de producția de semiconductori provin din Taiwan. Numai Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) a reprezentat 54% din venituri. Taiwan este urmat de Coreea de Sud (Samsung) cu 18% și China (SMIC) cu 6%. Fabricarea semiconductorilor se face la granițele Chinei.

În trecut, petrolul și hidrocarburile erau în centrul atenției geopolitice. Orientul Mijlociu era regiunea pe care marile puteri căutau să o controleze pentru a-și asigura aprovizionarea. Acum, semiconductorii au luat acest loc ca o resursă de interes strategic. Totuși, spre deosebire de petrol, producția lor este mai concentrată și centralizată: în loc de un grup de țări precum OPEC, este o singură țară care o controlează.

Taiwan ca un nou centru pentru Războiul Rece
Taiwan nu este o țară într-o poziție geopolitică pașnică. Statul, numit oficial Republica Chineză, a fost creat de naționaliștii chinezi care s-au opus comuniștilor lui Mao Zedong. Procedând astfel, Republica Populară Chineză (China Comunistă) consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și nu își ascunde dorința de a vedea insula să revină sub controlul său.

Secretarul general al Chinei, Xi Jinping, a declarat în această vară și cu ocazia aniversării a 100 de ani a CPP că :

„Rezolvarea problemei Taiwanului și realizarea reunificării totale a patriei este sarcina istorică și neschimbată a Partidului Comunist Chinez și corespunde, de asemenea, aspirației comune a tuturor poporului chinez”.

„Dejucați cu hotărâre toate încercările de a obține „independența Taiwanului” și de a crea împreună un viitor strălucit pentru reînnoirea națională”

O situație care, dacă s-ar întâmpla, ar perturba economia mondială oferind Chinei infrastructura esențială.

Statele Unite, pe baza poziției sale geografice și a prezenței sale în Pacific, își concentrează tot mai mult eforturile asupra Asiei. Retragerea lor din Afganistan poate fi interpretată și ca o dorință de a-și reorienta forțele spre China și Asia.

În plus, TSMC a început construcția unei fabrici în Arizona care va fi operațională în 2024. O situație câștigătoare atât pentru Statele Unite, cât și pentru compania taiwaneză care își asigură infrastructura și producția. În acest stat american se dezvoltă și compania americană de calculatoare Intel .

Problema atractivității
Capacitatea Statelor Unite de a atrage companii îi oferă un avantaj strategic semnificativ.

Rămâne problema Europei în această nouă confruntare. Țările europene rămân prea discrete cu privire la acest subiect. Și mai presus de toate, se pune problema capacității lor de a atrage această industrie. Dacă nu vor putea concura cu Statele Unite în acest domeniu, vor fi din nou depășiți de evenimente și vor fi dependenți de politicile Statelor Unite și ale Chinei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră