Creșterea nivelului radiacțiilor de la Cernobîl stârnește o nouă controversă

07 Apr 2020 | scris de A.A.
Creșterea nivelului radiacțiilor de la Cernobîl stârnește o nouă controversă

Autorităţile din Ucraina au dat asigurări că nu s-a înregistrat nicio creştere a nivelului radioactivităţii, deși un oficial afirrmase contrariul, potrivit unul clip postat pe contul de Twitter al AFP.

„Avem veşti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decât normalul în centrul incendiului”, a scris pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspecţie ecologică al țării.

El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video care arată un detector Geiger ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

Dar Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă susține că nu a fost înegistrată nicio creştere a nivelului radioactivităţii. Și agenţia guvernamentală însărcinată cu gestionarea zonei închise de Cernobîl a spus același lucru.

Chiar și Firsov a revenit asupra declarațiilor inițiale și a spus că valorile de radioactivitate corespund normelor. „Aş vrea să vă liniştesc”, a scris el pe Facebook.

Două avioane, un elicopter şi o sută de pompieri au fost mobilizaţi pentru a lupta împotriva incendiului.

Reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. După dezastru, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de kilometri pătraţi, a rămas abandonată, menționează Digi24.

Alte stiri din Externe

Ultima oră