BBC News a trasmis topul știrilor false la nivel mondial. Aceste știri răspândite prin intermediul social media au fost redistribuite de sute de mii de oameni.
Prima știre falsă face referite la o postare a lui Jeff Bezos adresată africanilor, transmisă în limba franceză.
Textul fondatorului Amazon atragea atenția locuitorilor din Africa asupra pandemia și asupra intenției lui Bill Gates de a destabiliza continentul african. Aceștia erau sfătuiți să evite purtarea anumitor tipuri de măști deoarece era impregnante cu substanțe toxice.
Mesajul original a post postat dintr-o locație din Congo și a fost preluat de peste 30.000 de conturi.
A doua știre care continuă să fie redistribuită este cea care crea o legătură între tehnologia 5G și apariția coronavirusului. Chiar dacă cercetătorii au venit cu dovezi suficiente de a combate teoria arătând că este absolut imposibil din punct de vedere biologic, aceasta continuă să se răspândească pe platformele Facebook, Instagram sau Tik Tok.
Teoria încerca să lege tehnologia 1G de declanșarea gripei din 1979, 2G cu apariția holerei și tehnologia 5G cu COVID-19 și a ieșit cu avertismente clare că decesele survenite nu au legătură cu noul coronavirus și sunt strict cauzate de radiațiile noii tehnologi.
Adepții teoriei au informat publicul larg că Marea Britanie și-a anulat contractul cu compania chineză Huawei, cea care urma să implementeze noua tehnologie, ca urmare a înfectării cu coronavirus a testelor comandate din China. Știrea s-a dovedit a fi falsă, contractul dintre Anglia și Huawei s-a menținut și nu există nicio dovadă că Marea Britanie a achiziționat teste contaminate.
O altă știre falsă a fost transmisă prin intermediul unui mesaj audio venit din partea unui membru SECAS (Serviciul de Ambulanță al Coastei de Sud-Est ce aparține Serviciului de Sănătate Publică a Angliei) și ce informa că vor urma măsuri dure de izolare și că s-au înregistrat decese și din rândul tinerilor, fără afecțiuni cu o stare a sănătății foarte bună.
Volumul aplauzelor cetățenilor Indiei a fost înregistrat de sateliții Nasa!
Locuitorii Indiei au decis să sprijine ziua serviciului de urgență și au ieșit toți să aplaude ca un semn de respect față de cadrele medicale. Autoritățile au negat orice știre venită din partea Nasa care ar fi detectat modificări ale volumului în urma acestei manifestări venită din solidaritate.
Un celebru profesor din cadrul Universității Harvard a fost arestat sub acuzația de a fi creat noul coronavirus în laborator, apoi l-a vândut Chinei.
Profesorul Charles Lieber a fost arestat în ianuarie, dar sub acuzația de fi stabilit anumite legături cu China, în niciun caz că ar fi creat virusul. Știrea a făcut înconjurul lumii, doar în Spania a fost preluată de 250.000 de ori.
În urma studierii genomului noului virus s-a demonstrat că acesta a fost transmis de animale și există absolut nicio dovadă ca ar fi fost creat în laborator.
Un video care a apărut prima dată în Spania recomanda gargara cu apă sărată aceasta putut proteja împotriva virusului. A înregistrat peste 7 milioane de vizualizări.
Organizația Mondială a Sănătății a ieșit cu o comunicat de presă prin care transmitea că această metodă poate fi folosită pentru a reduce durerea în cazul unor afecțiuni inflamatorii la nivelul gâtului, dar că nu există dovezi că aceasta ar fi benefică în cazul noului coronavirus.