Circ la extrema dreaptă franceză. Frontul Naţional îşi întâmpină fondatorul cu lanţuri la gard

20 Iun 2017
Circ la extrema dreaptă franceză. Frontul Naţional îşi întâmpină fondatorul cu lanţuri la gard

Președintele de onoare al Frontului Național (extrema dreaptă franceză), Jean-Marie Le Pen, nu a fost lăsat să intre marți dimineață în sediul din Nanterre al partidului, unde se desfășura o ședință a Biroului politic, la două zile după rezultatul dezamăgitor obținut în alegerile legislative de formaţiunea condusă acum de fiica sa, Marine Le Pen.

Jean Marie Le Pen fusese prevenit în ultimele zile că nu îi va fi permisă intrarea în sediul, chiar dacă, legal vorbind, are acest drept. Dar ca totul să fie clar, gardul sediului a fost blocat, marţi dimineaţă, cu un lanţ, iar Jean Marie Le Pen ţinut în faţa lui.

"Am depăşit vârsta la care să pot sări garduri", a explicat Jean Marie Le Pen pentru Le Figaro, chiar în ziua aniversării sale. Marţi a împlinit 89 de ani. A venit însoţit de avocat, dar tot nu a fost lăsat să intre.

 

''Vă cer să luați act de faptul că intrările în sediul unde trebuie să se țină Biroul politic sunt închise cu lanțuri. Dat fiind că am depășit vârsta la care să sar garduri...'', a comentat el.

Frontul Naţional a făcut apel împotriva deciziei de toamna trecută prin care justiția l-a repus pe Jean-Marie Le Pen în funcția de președinte de onoare, după ce fusese exclus din partid în august 2015. Luni, Marine Le Pen a declarat că i se pare ''necinstit'' că tatăl său dorește să se prezinte marți dimineață la ședința Biroului politic al Frontului Național. 

''Se știe că la FN nu există recunoștință pentru cel care te hrănește. Dacă nu aș fi împrumutat 9 milioane de euro către FN, nu doar că nu ar fi putut să participe la alegerile legislative, dar nici măcar la cele prezidențiale. Din această deosebită delicatețe sufletească, Marine Le Pen a ținut să-mi facă un cadou de ziua mea'', a atacat el.

''FN tocmai a suferit două eșecuri usturătoare, unul la alegerile prezidențiale, unul la alegerile legislative. Regula democratică și republicană este după exemplul dlui Cambadélis (secretarul general al Partidului Socialist, demisionat după înfrângerea la scrutinul legislativ — n.r.): în aceste condiții, îți dai demisia. Biroul executiv al FN ar fi trebuit să demisioneze'', a declarat Le Pen.

Întrebat dacă și fiica sa Marine, aflată în fruntea Biroului executiv, ar trebui să demisioneze, președintele de onoare al formațiunii a răspuns: ''După părerea mea, da''.

Lidera Frontului Național, Marine Le Pen, intră în premieră în Adunarea Națională, după o tentativă ratată în 2012, şi după ce a ajuns în turul al doilea al prezidenţialelor, unde a fost învinsă de Emmanuel Macron.

Alte stiri din Externe

Ultima oră