Cereale blocate în Ucraina: Macron propune să treacă prin România

17 Iun 2022
Cereale blocate în Ucraina: Macron propune să treacă prin România

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, joi, că Franța ajută România să tranziteze marile cantități de cereale blocate în Ucraina în lipsa unui „cadru” care să le permită să plece prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse, scrie LeFigaro.

„Vom continua confruntarea diplomatică cu Rusia, cu Secretarul General al Națiunilor Unite”, pentru a folosi portul Odesa ca port maritim de ieșire pentru semințe (porumb, grâu...)” care sunt blocate”, a explicat președintele francez la postul privat de televiziune TF1.

Dar „pentru că Rusia refuză”, „lucăm la o altă cale, care este să trecem prin România”, Odesa aflându-se la doar „câteva zeci de kilometri” de granița româno-ucraineană. Pentru că „acest lucru ar permite” să se poată accesa în special Dunărea și căile ferate pentru a transporta aceste cereale pe piețele internaționale, potrivit acestuia.

România, unde Emmanuel Macron a efectuat o vizită marți și miercuri înainte de a pleca la Kiev, este „în plin proces de a face investițiile” pentru „a constitui un fel de punct de legătură”, de la care „putem să exportăm aceste cereale mult mai rapid și mai masiv decât facem astăzi”. Franța „o va ajuta cu experții noștri, soldații noștri, companiile noastre”, a adăugat Emmanuel Macron.

ONU negociază de câteva săptămâni cu Moscova, Kievul și Ankara, garanții militari ai folosirii Mării Negre pentru navele civile, un acord care ar permite cerealelor să părăsească în siguranță Ucraina și îngrășămintele produse de Rusia să revină pe piața internațională. Dacă s-ar ajunge la un acord, acesta ar scădea prețurile alimentelor și ar atenua criza alimentară mondială, care se agravează din cauza invaziei ruse.

La TF1, Emmanuel Macron a subliniat că călătoria sa la Kiev, criticată de opoziție cu trei zile înainte de turul doi al alegerilor legislative, a avut drept scop „să protejeze Franța”, pentru că „prețurile la benzină, la gaze și la cumpărături sunt în creștere,” și totul se leagă de acest conflict, de alegerile pe care le face în fiecare zi Rusia de a se juca cu materiile prime de care dispune pentru a le face să se ridice și să facă presiuni asupra noastră.

Alte stiri din Externe

Ultima oră