Autorităţile austriece au respins solicitările de azil şi au expediat peste 5.000 de imigranţi către ţări ale Uniunii Europene prin care trecuseră înainte de a ajunge în Austria, a anunţat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner. Ştirea poate ar fi trecut neobservată, alături de multe altele pe tema imigranţilor, dacă ministrul austriac nu ar fi lăsat să i se strecoare şi numele ţărilor către care Viena a trimis imigranţii.
„Dacă îmi amintesc bine, am returnat peste 5.000 sau 5.500 de migranţi din Austria, în special în Bulgaria şi România, între altele”, a spus ministrul austriac cu ocazia unei reuniuni, în Bavaria, cu membrii CSU (Uniunea Social Creştină), partenera CDU în cadrul coaliţiei guvernamentale germane.
Acum trei săptămâni, Austria şi Germania au exceptat temporar unele persoane care fugeau de conflictul sirian de la a se supune reglementărilor europene, care prevăd ca un refugiat să facă o solicitare de azil în ţara în care intră în UE.
Deciziile Vienei şi Berlinului au indignat anumite ţări vecine, precum Ungaria, în opinia cărora acest lucru nu face decât să îi încurajeze pe imigranţi să vină în Europa.
„Pentru a avea un sistem de azil care funcţionează, este nevoie de o politică de întoarcere eficientă, şi în acest domeniu au rămas multe de făcut, mai ales în ceea ce priveşte ţările din Africa de Nord”, a declarat ministrul austriac.
„Dacă refugiaţii vin din Slovenia şi Croaţia în Austria şi fac o solicitare de azil în Austria, noi îi trimitem înapoi în Croaţia şi Slovenia”, a continuat ministrul.
Oficial, în România nu s-a anunţat câţi imigranţi ar fi trecut prin ţara noastră în drumul lor spre Germania sau Austria, iar un anunţ despre vreo returnare de imigranţi nu s-a făcut nici atât. Aşadar, despre ce vorbeşte ministrul austriac?
Citiţi şi:
Austria a început să respingă migranții la graniță. Un ministru îi îndeamnă să ceară azil în statele balcanice