„Pentru că frontierele exterioare ale UE nu sunt protejate eficient, Austria intenţionează să instituie în curând un control frontalier riguros. Altfel spus, un control frontalier total la Brenner, care prevede implicarea soldaţilor”, a spus acesta, adăugând că introducerea măsurilor de acest tip ar avea un interes vital pentru Germania.
La originea acestei decizii se află, potrivit ministrului, acordul încheiat între Uniunea Europeană şi Turcia, care prevede trimiterea înapoi în Turica a tuturor migranţilor nou-sosiţi pe insulele greceşti, începând cu 20 martie, inclusiv solicitanţii de azil şi sirienii care fug din calea războiului.
Austria a anunţat la finele lui martie noi măsuri pentru a face şi mai selectivă acordarea dreptului de azil şi pentru a rezolva în procedură accelerată solicitările migranţilor de la frontiere, fără a-i lăsa să intre în ţară.
Circa 14.000 de solicitări de azil au fost depuse în Austria de la începutul anului, adică aproape jumătate din cota de 37.500 de solicitări pe care Viena a instituit-o pentru 2016, adică mai puţin de jumătate dintre cele 90.000 de solicitări înregistrate în 2015.
Închiderea rutei balcanice pentru migranţi, la sfârşitul lui februarie, pe care Guvernul de la Viena a încurajat-o, a întrerupt practic fluxul sosirilor la frontierele Austriei. Birourile de acordare a azilului din această ţară înregiastrează acum circa 100 de solicitări pe zi.