Canada: după șoferii de camion, motocicliștii plănuiesc manifestații "pentru libertate" la Ottawa

26 Apr 2022
Canada: după șoferii de camion, motocicliștii plănuiesc manifestații "pentru libertate" la Ottawa

Timp de aproape o lună în februarie, sute de camioane au ocupat capitala Canadei pentru a protesta împotriva obligației de a fi vaccinați pentru a trece granița dintre Canada și Statele Unite. De data aceasta, sute de motocicliști canadieni plănuiesc să manifesteze la Ottawa în acest weekend în numele „libertății”, scrie Le Figaro.

Sute de motocicliști canadieni au plănuit să manifesteze la Ottawa în acest weekend în numele „libertății”, așa cum au făcut șoferii de camion care s-au opus măsurilor sanitare în februarie, dar poliția a avertizat că centrul capitalei le va fi interzis. În mai multe videoclipuri de pe YouTube, organizatorii care spun că sunt „frustrați” ca „restul Canadei” avertizează autoritățile. „Domnule primar, dacă te uiți la asta, mii de oameni vin în orașul tău. Ar putea fi mai mult de o mie de motociclete”, a avertizat un activist pe nume Neil, care nu și-a dat numele de familie.

Primii motocicliști sunt așteptați să sosească vineri la Ottawa și o mare demonstrație este planificată pentru sâmbătă, potrivit informațiilor postate pe site-ul mișcării. Mitingul îngrijorează autoritățile la abia două luni de la încheierea crizei camioanelor, care a paralizat centrul orașului Ottawa timp de trei săptămâni și a forțat guvernul Trudeau să folosească puteri excepționale pentru a-i disloca.

Luni, poliția din Ottawa a declarat că a pus în aplicare un „dispozitiv operațional îmbunătățit” pentru a supraveghea demonstrația și a reamintit că centrul capitalei este acum interzis pentru demonstrații. „Nu vom permite (crearea) condițiilor nesigure sau ilegale care ar putea duce la un alt protest ilegal precum cel pe care l-am experimentat în februarie”, a spus poliția. Se vor interzice vehiculele cu motor în mai multe zone ale capitalei, inclusiv în zonele din jurul Dealului Parlamentului, care fuseseră ocupate de camionagii.

Timp de aproape o lună în februarie, sute de camioane au ocupat inima capitalei pentru a protesta împotriva obligației de a fi vaccinați pentru a trece granița dintre Canada și Statele Unite. Acest protest numit „convoi pentru libertate” s-a extins apoi în alte țări și a avut ca scop să protesteze împotriva măsurilor de sănătate în ansamblu.

Guvernul lui Justin Trudeau a anunțat luni crearea unei comisii care să investigheze utilizarea în iarna trecută a Legii Martiale - Emergencies Act, o lege care acordă măsuri excepționale și care a fost folosită doar pentru a doua oară în timp de pace în Canada pentru a rezolva criza transporturilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră