Protestul camioanelor: platforma GoFundMe a eliminat pagina cu cele 8 milioane de donații dar banii continuă sa vină pe altă platformă

06 Feb 2022 | scris de M.N.
Protestul camioanelor: platforma GoFundMe a eliminat pagina cu cele 8 milioane de donații dar banii continuă sa vină pe altă platformă
  • Platforma de donații GoFundMe a încheiat vineri campania strângere de fonduri pentru convoiul de protest din Canada după ce a eliberat doar 1 milion de dolari din cele peste 8 milioane de dolari strânși pentru cauză.

  • Deși inițial a amenințat că va dona această suma unor organizații caritabile pe care le consideră „credibile”, compania a optat ulterior să ramburseze automat donațiile după ce a fost amenințată de către statul Florida cu o investigație privind frauda.

  • Donatiile se strang acum pe platforma GiveSendGo care a reușit să strângă peste 1 milion de dolari în doar 12 ore. 

Site-ul de strângere de fonduri GoFundMe a eliminat o pagină care accepta donații în sprijinul șoferilor de camion care protestează împotriva obligațiilor de vaccinare în Canada, adăugând că va rambursa toate donațiile.

„Freedom Convoi 2022” a început ca o mișcare împotriva cerințelor canadiane privind vaccinul pentru șoferiii transfrontalieri, dar s-a transformat într-un protest împotriva restricțiilor de sănătate publică în Canada. De asemenea, a câștigat un sprijin din ce în ce mai mare în rândul republicanilor, inclusiv al lui Donald Trump.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat sâmbătă că este o fraudă ca GoFundMe să „preia” donațiile de 9 milioane de dolari trimise convoiului în sprijinul șoferilor de camion și a spus că va colabora cu procurorul general al statului său, Ashley Moody, pentru a investiga. „Acești donatori ar trebui să primească o rambursare.”

Cu câteva ore înainte ca DeSantis să-și posteze declarația pe Twitter, GoFundMe a spus deja într-un tweet că și-a revizuit planul inițial cu privire la modul de gestionare a fondurilor deja donate pentru a sprijini protestul șoferului de camion, spunând că toate donațiile vor fi rambursate.

„Această rambursare se va face automat – nu trebuie să trimiteți o cerere. Donatorii se pot aștepta să vadă rambursări în 7-10 zile lucrătoare”, a spus GoFundMe în tweetul său.

GoFundMe a eliminat pagina de strângere de fonduri Freedom Convoy 2022 vineri, spunând că și-a încălcat termenii și condițiile. La momentul respectiv, a spus că donatorii vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a solicita o rambursare, toate fondurile rămase fiind distribuite către „organizații de caritate credibile și stabilite”.

Procurorii generali din Virginia de Vest și Louisiana s-au numărat printre cei care au cerut alegătorilor să îi informeze dacă au fost donatori.

„Biroul meu va analiza dacă GoFundMe a încălcat sau nu legea noastră de stat. Dacă sunteți donator Louisiana al FreedomConvoy, vă rugăm să contactați Secția mea de Protectia consumatorului” a scrissâmbătă pe Twitter Jeff Landry procurorul general din Louisiana.

GoFundMe nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Reuters.

Donald Trump Jr, fiul cel mare al fostului președinte, pe Twitter, vineri seara, a cerut tuturor procurorilor generali republicani să analizeze mișcarea GoFundMe.

Donațiile s-au mutat pe platforma GiveSendGo

O altă platformă online de strângere de fonduri, GiveSendGo, a anunțat că va accepta donații pentru convoi la scurt timp după ce GoFundMe s-a retras. În ciuda problemelor tehnice, concurentul GoFundMe, GiveSendGo a reușit să strângă peste 1 milion de dolari în doar 12 ore.

Site-ul creștin de strângere de fonduri GiveSendGo a învinuit „atacurile informatice puternice”, după ce vineri a fost indisponibil imediat dupa ce preluase strângerea de fonduri pentru Canadian Trucker Convoy. 

Populara platformă video alternativă Rumble a oferit ajutor tehnic pentru GiveSendGo. „Auzim, dar nu am confirmat, că GiveSendGo se confruntă cu probleme cu serverul și un posibil atac de refuzare a serviciului”, a spus Rumble într-un tweet. „Dacă este adevărat, Rumble ar fi bucuros să ajute în orice mod posibil. Avem echipamente și ingineri în standby, nu ezitați să ne contactați.

Site-ul, care a fost offline și oprit de la relansarea campaniei vineri, s-a lăudat totuși că a reușit să strângă fonduri pentru convoi de cinci ori mai rapid decât GoFundMe, invocând 1,1 milioane de dolari strânși în „puțin peste 12 ore” într-un tweet postat sambata dimineata.

Campania Freedom Convoy 2022 de pe GiveSendGo a desemnat 16 milioane de dolari ca obiectiv de strângere de fonduri. Într-un videoclip postat pe pagina campaniei, organizatorul Tamara Lich a promis că planurile convoiului sunt să „Fie aici pe termen lung, atâta timp cât este nevoie pentru a te asigura că drepturile și libertățile tale sunt restaurate. » 

Banii au continuat să vină în pofida problemelor de conectivitate, cu peste 1,35 milioane de dolari strânși sâmbătă după-amiază.

Potrivit paginii campaniei, donațiile vor merge mai întâi la costul combustibilului, apoi la alimente și locuințe. O echipă de voluntari a transportat bidoane de combustibil către șoferii care trebuie să își încălzească camioanele chiar și atunci când convoiul nu se mișcă. Au fost construite adăposturi temporare pentru depozitarea combustibilului, alimentelor și apei de-a lungul drumurilor. 

Sursa : Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră