California: cetatea progresiștilor democrați devine neguvernabilă

29 Aug 2023
California: cetatea progresiștilor democrați devine neguvernabilă

Declinul visului californian:  Într-o America din ce în ce mai polarizată, California a devenit un laborator progresist. Dar aproape fără opoziție, cel mai taxat și reglementat stat din Statele Unite își vede treptat paralizat visul unei societăți postmoderne, scrie Le Figaro într-o serie de articole despre California.

Încarnare a modernității, California a reprezentat o lume fermecată în care individul se bucura de resurse naturale imense și de progres tehnologic infinit. Visul a început să se destrame. Dezastre naturale, suburbii asfixiate, criza locuințelor, agricultura lacomă, mecanizarea Hollywood-ului, deriva orwelliană a Silicon Valley... De la Los Angeles la San Francisco, de la Sacramento la Central Valley, California se afla în plină criză, cea a modernității noastre. . .

Cu fațada sa neoclasică, coloanele corintice și cupola albă orbitoare, California State Capitol din Sacramento este aproape o replică a celui din Washington, D.C.. Deși dimensiunea sa este puțin mai modestă, activitatea sa legislativă este aproape la fel de intensă ca cea a Congresului Federal.

La celălalt capăt al continentului, guvernul californian dă adesea impresia că aparține unei alte țări, aproape o bucată de Europa de pe coasta Pacificului. Taxele sunt printre cele mai mari din toate Statele Unite, prețurile la combustibili sunt cele mai mari, iar reglementările protejează consumatorii de efectele nocive ale materialelor plastice, pesticidelor și publicității false. Un stat în care mașinile electrice înlocuiesc motoarele cu ardere și unde armele de foc sunt reglementate.

Etichetele și instrucțiunile pentru produsele și dispozitivele vândute în Statele Unite includ adesea o listă specială de avertismente sau recomandări în conformitate cu legislația din California, care servește drept exemplu pentru alte state într-o asemenea măsură încât acest fenomen a fost numit „ Efectul California”. Această tendință a devenit mai pronunțată în ultimii ani și, pornind din domeniul economic, legile din California au devenit din ce în ce mai societale.

„Locul unde "progresismul woke vine să moară”

California a fost mult timp un loc special în Statele Unite”, spune Alex Nowrasteh, un membru al Institutului Cato, un think tank libertarian. „De mult timp, aceste diferențe s-au exprimat atât în ​​politică conservatoare, cât și în cea progresistă. Dar din anii 1990, dominația democrată a prevalat. În războaiele culturale care sfâșie Statele Unite, unde confruntarea a înlocuit dezbaterile, California a devenit fortăreața democraților și progresiștilor americani. Îngrijorați de o posibilă revenire a lui Donald Trump la putere, îngrijorați de victoriile conservatoare ale unei Curți Supreme care și-a propus să demonteze legile instituite în anii 1960 și 1970, democrații americani văd California ca un pământ "sfânt" dar și ca o cetate asediată.

Guvernatorul din Sacramento, California, Gavin Newsom, a devenit eroul acestei Americi Democrate. Telegenic ca o vedetă de cinema, Newsom a fost văzut din ce în ce mai mult de la realegerea sa ca guvernator în noiembrie anul trecut, ca viitor candidat democrat la președinție. El a exclus să candideze în 2024, aratându-și loialitatea față de Joe Biden, dar își cultivă cu sârguință imaginea națională. El nu ezită să-i provoace pe guvernatorii conservatori ai celor mai puternice state republicane, Greg Abbott din Texas și mai ales Ron DeSantis din Florida, prin difuzarea de reclame în statele lor care lăuda libertățile californiene.

S-a oferit să dezbată cu DeSantis, dușmanul lui. Dacă acesta din urmă a botezat Florida „locul în care progresiștii woke vin să moară”, Newsom a poreclit California „adevăratul stat al celor liberi”, unde aceștia pot înflori.

California rămâne paradoxală, chiar și în politicile sale progresiste: a fost unul dintre primele state care a respins discriminarea pozitivă în 1996, cu mult înainte ca Curtea Supremă să se pronunțe împotriva acesteia anul acesta, spune Alex Nowrasteh, membru al Institutului Cato, un think tank libertarian

Fost primar al orașului San Francisco, Newsom a oficiat primele căsătorii între persoane de același sex. El a continuat să susțină ca guvernator măsurile sociale ale Partidului Democrat. După decizia de anul trecut a Curții Supreme a SUA de a pune capăt garanției constituționale a dreptului la avort, el a anunțat măsuri pentru a ajuta femeile din alte state americane să vină în California pentru avort. Răspunzând la supralicitarea statelor conservatoare, California și-a extins ospitalitatea și la operațiile pentru transsexuali sau la tratamente medicale de schimbare a sexului, sau mai degrabă „afirmarea identității sexuale”, conform vocabularului stabilit. Newsom a extins, de asemenea, asistența medicală imigranților ilegali.

Pentru republicani, California servește drept sperietaore, un fel de laborator societal în care progresiștii nebuni pregătesc ruina Americii. „Există o tradiție veche și încă prezentă a libertății individuale în California, care se traduce în poziții mai liberale pe probleme sociale, droguri, avort, explică NowrastehRețineți, totuși, că California rămâne paradoxală chiar și în politicile sale progresiste: a fost unul dintre primele state care a respins discriminarea po în 1996, cu mult înainte ca Curtea Supremă să se pronunțe împotriva ei în acel an

O democrație permanentă în criză

Acest principat american progresist servește, de asemenea, drept teren de reproducere pentru Partidul Democrat. Pe lângă Newsom, multe personalități democrate sunt aleși din California. Adam Schiff, care a condus prima demitere a lui Donald Trump în 2019, vine din California: tocmai a fost cenzurat de Congresul cu majoritate republicană, dar intenționează să candideze pentru Senat la următoarele alegeri. Dianne Feinstein, cea mai în vârstă senatoare, aleasă în California, a fost, înainte de a fi diminuată de bătrânețe, unul dintre cei mai influenți senatori. Nancy Pelosi, care a fost președintele Camerei Reprezentanților și unul dintre cei mai înverșunați oponenți ai lui Trump, sau Kamala Harris, procuror la San Francisco, apoi senator al Californiei înainte de a deveni vicepreședinte al lui Joe Biden, sunt ambele membri eminenți ai acestei aristocraţii democrate.

„Din punct de vedere politic, California seamănă din ce în ce mai mult cu un sistem unipartid, spune Yaron Brook, fost director al Ayn Rand Corporation, este guvernată de centrul stânga al Partidului Democrat, care visează să facă din aceasta o țară europeană”.

Dar sistemul în sine pare să se apropie de sfârșitul logicii sale. Politicile cele mai progresiste ajung să-i nemulțumeasca chiar și pe californieni. Experimentele societale ale procurorilor cu ideologii laxe au fost întrerupte, iar promotorii lor revocați din posturile lor, precum Chesa Boudin din San Francisco, rechemat printr-un vot în 2022. După ce în 2020, în febra anti-rasism a cazului George Floyd, a fost înființată o comisie pentru a examina posibilitatea de a plăti despăgubiri descendenților sclavilor (într-un stat în care sclavia nu a fost niciodată legală), Newsom a dat înapoi de la recomandarea comisiei de a plăti mai mult de 1 milion de dolari de persoană. „Repararea moștenirii sclaviei depășește cu mult plata în bani”, a spus el.

Această căutare permanentă pentru o lume democratică ideală face statul din ce în ce mai dificil de guvernat. Democrația permanentă a intrat în criză. Fiecare alegere constă în completarea unui caiet gros, de la votul pentru alegerea președintelui american la diverse întrebări de politică locală. Constituția din California este una dintre cele mai lungi din lume. A fost modificată de peste 500 de ori și acordă o mare autonomie municipalităților și regiunilor, iar fiecare decizie sau proiect de lege sunt contestate, ceea ce face extrem de dificilă reușita proiectelor.

„O concentrare extremă a puterii legislative”

„California suferă de prea multă democrație și nu sunt suficienți legiuitori. Constituția sa este una dintre cele mai lungi din lume, dar legislatura sa este infimă: 80 de reprezentanți și 40 de senatori, ceea ce creează o concentrare extremă a puterii legislative, în timp ce propunerile înaintate alegătorilor se înmulțesc. Adăugați la asta faptul că judecătorii sunt aleși, ceea ce îi face politicieni și înțelegeți de ce nimic nu funcționează niciodată. Cel mai mic proiect de infrastructură sau de urbanism se confruntă cu veto-urile”, spune Alex Nowrasteh.

Unul dintre exemplele cel mai des citate ale acestei paralizii politico-administrative rămâne construcția unui tren de mare viteză între Los Angeles și San Francisco, pentru a reduce aglomerația traficului pe autostrăzi și traficul aerian deja saturat între nordul și sudul statului. Lansat în anii 2000, aprobat prin referendum cu un cost inițial de 33 de miliarde de dolari, proiectul este încă nefinalizat, înecat în procedurile și luptele influențelor de pe traseul său. Bugetul său a crescut la 113 miliarde de dolari. SNCF, societatea de cai ferate din Franța, care participase la proiectul inițial, renunțase în 2011, îngrozită de acest haos. Reprezentantul acesteia a anunțat că compania este „foarte supărată” și pleacă în Africa de Nord „unde au fost mai puține disfuncționalități politice”. SNCF a construit un tren de mare viteză în Maroc, inaugurat în 2018.

„Podul Golden Gate probabil că nu ar putea fi construit astăzi în sistemul actual”, conchide Alex Nowrasteh.

Citește și:

Declinul visului californian: San Francisco, bogata capitală a oamenilor fără adăpost

California, laboratorul universal al progresismului, se află în plin declin

În California, promisiunile Silicon Valley se transformă într-un vis urât

Hollywood, uzina de vise prefabricate

Alte stiri din Externe

Ultima oră