DECLINUL VISULUI CALIFORNIAN - Dintr-o lume a abundenței cu posibilități nesfârșite, California a creat putere economică și intelectuală care a revoluționat planeta în nenumărate moduri. Dar astăzi, acest El Dorado își atinge simultan limitele de mediu, sociale și culturale, scrie un reportaj din Le Figaro
Încarnare a modernității, California a reprezentat o lume fermecată în care individul se bucura de resurse naturale imense și de progres tehnologic infinit. Visul a început să se spargă. Dezastre naturale, suburbii asfixiate, criza locuințelor, agricultura lacomă, mecanizarea Hollywood-ului, deriva orwelliană a Silicon Valley... De la Los Angeles la San Francisco, de la Sacramento la Central Valley, California se afla în plină criză, cea a modernității noastre. . .
Lumea modernă s-a născut în mare parte în California. De aici vin blugii și chitara electrică, internetul și bomba atomică, racheta spațială și laptopul, mall-ul și fast-food-ul, drepturile gay și ecologie, surfingul și bicicleta de munte, desenele animate și mașina electrică, și bineînțeles smartphone-ul, peste care acum lumea trăiește cocoșată.
Apărut în istoria lumii ca un Eldorado în timpul goanei după aur din 1849, acest stat american nu a încetat de atunci să ocupe și să modeleze visele de modernitate, abundență, bogăție și tinerețe, fiind în permanentă căutare a noutății.
Influența Californiei asupra restului umanității a fost de neegalat. Eliberată de cătușele tradiției, un ținut al belșugului, cu soare mereu strălucitor, în curs de dezvoltare constantă de noi tehnologii, California era locul din lume în care progresul părea fără limite. Odata ce aurul a fost epuizat, promisiunea bogăției a continuat să atragă lumea pe acest țărm fermecat. Dacă California ar fi o țară, economia ei ar fi a cincea ca mărime din lume, înaintea Indiei, Marii Britanii și Franței.
Revoluție Permanentă
Legenda s-a răspândit cu atât mai mult cu cât California însăși s-a transformat foarte repede într-un produs de export planetar. Hollywood-ul a exercitat o influență de neegalat asupra culturii mondiale timp de un secol pe toate continentele. Televiziunea și streaming-ul au continuat această "evanghelizare"le universală, răspândind valorile, ideile și modele californiene până la cele mai îndepărtate părți ale lumii.
California a dat naștere, de asemenea, la revoluții succesive în Silicon Valley, care continuă să zguduie lumea. O nouă invenție californiană este capabilă să falimenteze secțiuni întregi ale economiei de pe alte continente sau să creeze altele noi de la zero. Microprocesorul și computerul, internetul și smartphone-ul, iar acum inteligența artificială au făcut din această regiune centrul universului, unde cele mai bogate corporații din toate timpurile decid viitorul nostru.
California este aproape la fel de creativă când vine vorba de idei. Văzută din restul Statelor Unite, de multe ori dă impresia că este o țară aparte, un principat bizar hedonist și libertarian, care servește drept pavază contra conservatorilor. La celălalt capăt al continentului, acest stat, cel mai îndepărtat geografic de Europa, este și cel ale cărui legi se apropie cel mai mult de ea: taxele sunt cele mai mari din Statele Unite și reglementările sale sunt tot mai complexe. După ce a inventat revoluția hippie, universitățile sale au devenit adesea laboratoare pentru progresism. Ca si cum viitorul ar exista deja în California și restul lumii ar trebui doar să urmeze, ea s-a lansat într-o misiune de revoluție permanentă și universală.
Risc de dispariție
Dar acest model începe să se fisureze. Pentru prima dată în istoria sa, California începe să se îndoiască de ea însăși. În ultimii trei ani, statul și-a văzut populația în scădere pentru prima dată de la înființare, făcându-l să piardă un loc în Camera Reprezentanților din Washington. Realitatea a ajuns din urmă cu visul.
O criză gravă a locuințelor și prețurile imobiliare în continuă creștere îi conduc pe rezidenți în alte state. Sanatatea este mai acută în California decât oriunde altundeva în Statele Unite. Studiourile de la Hollywood sunt paralizate de o grevă fără precedent a unor actori și artiști din ce în ce mai precari, respingând un sistem care seamănă din ce în ce mai mult cu o fabrică de asamblare și care distribuie din ce în ce mai puțin din bogăția fabuloasă pe care o generează.
Chiar și înalta tehnologie și-a pierdut strălucirea. Autobuzele luxoase cu aer condiționat, care transportă angajații unor companii puternice de tehnologie din San Francisco la Silicon Valley, și-au eliminat siglele pentru a evita enervarea localnicilor.
Promisiunile de progres nesfârșit sunt îndeplinite cu mai mult scepticism. Eliberarea individuală prin înalta tehnologie se transformă în sclavie electronică. Cele mai private aspecte ale vieții a miliarde de ființe umane sunt extrase ca un minereu pentru a fi transformate în produse de consum de masă, într-un experiment fără precedent de inginerie socială la scară globală.
Principalii creatori ai inteligenței artificiale, care se pregătesc să aducă lumea într-o nouă eră cu consecințe încă necunoscute, au considerat de cuviință să avertizeze printr-o scrisoare deschisă că invenția lor prezenta un risc de dispariție pentru umanitate, „alături de alte riscuri societale precum ca pandemii și războaie nucleare”.
Visul resurselor inepuizabile se confruntă și cu limitele naturii. Pe măsură ce modernitatea californiană duce lumea în paradisuri virtuale, lumea naturală se deteriorează într-un ritm accelerat. California pare, de asemenea, pregătită să servească drept laborator pentru fenomenele climatice îngrijorătoare. Incendiile uriașe și seceta sunt urmate de inundații și alunecări de teren. În ultimele luni, marile companii de asigurări americane au anunțat că părăsesc acest stat în masă, spunând că nu mai pot face față înmulțirii daunelor, în special imobiliare.
Lumea nouă
Din punct de vedere politic, California seamănă uneori cu un coșmar birocratic în care guvernarea devine imposibilă și proiectele și deciziile sunt paralizate de interesele individuale. Preocupat în mare parte de idealul unei economii fără carbon, hotărât să aibă toate vehiculele noi electrice până în 2035, acest stat dominat de Partidul Democrat pare incapabil să ia cele mai simple măsuri pentru a lupta împotriva incendiilor și inundațiilor sau pentru a lansa proiecte majore, precum construirea unui tren de mare viteză. Criza locuințelor se datorează, de asemenea, în mare măsură unui sistem politic blocat de interese personale. California nu este singura afectată de această criză multiplă, climatică, socială, agricolă, urbană, dar și morală, care afectează restul lumii în diferite grade. Dar criza ia o întorsătură specială în California, unde s-a născut progresismul si modernitatea.
California, a cărei istorie este o succesiune de crize și succese răsunătoare încă speră să iasă din criză așa cum știe cel mai bine: prin inovație. Inteligența artificială este prezentată ca un univers cu posibilități aproape infinite. Un laborator din California tocmai a reușit pentru a doua oară să producă fuziune nucleară, un pas fără precedent către soluția energetică. Dar, în ciuda încrederii aproape religioase în progresul tehnologic, a resurselor umane și financiare gigantice de care dispune, California pare să se îndoiască de ea însăși.
„California este un loc în care mentalitatea boom-ului și un sentiment cehovian de pierdere se combină într-o suspensie plină de neliniște, scria deja în 1965 marele eseist californian Joan Didion, un loc în care spiritul este tulburat de o suspiciune inextricabilă că ar fi mai bine ca lucrurile să meargă aici, pentru că aici este locul unde, sub acest cer imens orbitor, ajungem la capătul unui continent."