Declinul visului californian: San Francisco, bogata capitală a oamenilor fără adăpost

24 Aug 2023
Declinul visului californian: San Francisco, bogata capitală a oamenilor fără adăpost

Proliferarea „homeless"-ilor observată în California depășește orice s-a văzut în restul Statelor Unite. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai bogate state din țară și unul dintre cele care cheltuiesc cel mai mult pentru asistență socială. Dar autoritățile precum societatea californiană par incapabile să găsească o soluție la acest flagel, scrie Le Figaro în continuarea seriei sale de articole despre declinul visului californian

Încarnare a modernității, California a reprezentat o lume fermecată în care individul se bucura de resurse naturale imense și de progres tehnologic infinit. Visul a început să se destrame. Dezastre naturale, suburbii sufocate, criza locuințelor, agricultura lacomă, mecanizarea Hollywood-ului, deriva orwelliană a Silicon Valley...  De la Los Angeles la San Francisco, de la Sacramento la Central Valley, California se afla în plină criză, cea a modernității noastre. . .

Un grup de turiști urmează micul steag al ghidului lor. Nu se vor fotografia în fața Podului Golden Gate și nu vor face o plimbare cu troleul pe străzile abrupte din San Francisco. Turul lor ghidat traversează Tenderloin, în centrul istoric al orașului, care a devenit simbolul crizei oamenilor fără adăpost din California.

Fiecare turist poartă o pungă mică de plastic transparentă care conține o seringă nouă, medicamente și câteva produse de igienă, cum ar fi șervețele cu alcool. Se opresc pe străzi pentru a le distribui dependenților de droguri și vagabonzilor care stau pe trotuar sau în fața intrărilor în clădiri. Unii inspectează cu un ochi plictisit conținutul acestui cadou neașteptat.

Alții nici măcar nu sunt în stare să reacționeze, întinși pe pământ, inconștienți. „Cartierul Tenderloin nu trebuie stigmatizat și denigrat”, le explică ghidul care face parte din organizația caritabilă Glide, care oferă asistență medicală și socială persoanelor fără adăpost concentrate în acest cartier devastat din centrul San Francisco și organizează aceste vizite turistice oarecum speciale. „Este, de asemenea, un loc al demnității umane și al rezistenței.”

Împreună cu cartierul vecin SoMa (SouthMarket), Tenderloin este mai presus de toate epicentrul unei crize multiple - sociale, sanitare și economice - cu atât mai flagrantă cu cât este vizibilă chiar în centrul unuia dintre cele mai prospere orașe ale lumii. Această mizerie este expusă lângă magazinele de lux și în curtea primăriei, nu departe de sediile companiilor high-tech, precum clădirea X (vechiul Twitter).

Curtea Miracolelor

În acest patrulater de suferință, corturi și adăposturi improvizate din vechi cutii de carton, mobilier abandonat și carcase de biciclete ocupă trotuarele și se revarsă pe carosabil în mijlocul mormanelor de gunoaie, în mirosuri puternice de urină și excremente umane. Locuitorii arată de parcă ar fi ieșit dintr-un film cu zombi. O populație de oameni fără adăpost și dependenți de droguri care umblă bezmetici, rătăcesc, sau zac pe pământ, desculți, cu răni infectate urâte, haine murdare.

La intersecția dintre Golden Gate și Leavenworth Street, un bărbat fără cămașă și zgâriat, care își ridică pantalonii cu o mână, țipă în timp ce stă în mijlocul străzii, cu ochii sălbatici. Șoferii de Tesla și mașinile sport de lux trec în viteză pe lângă această siluetă din altă lume.

Reconstruit după Marele Cutremur din San Francisco din 1906, cartierul Tenderloin, despre care nimeni nu pare să știe de ce a fost numit după numele unei bucăți de carne de la măcelar, a fost multă vreme un cartier roșu, un loc de întâlnire pentru prostituate, homosexuali, dependenți de droguri, dar și cluburi de jazz și săli de concerte. Acum este o Curte a Miracolelor, sumbră, murdară și fără speranță.

Motivele sunt multe. Criza locuințelor, care afectează toate marile orașe americane, se combină cu epidemia de fentanil, acest puternic opiaceu sintetic care face ravagii în Statele Unite și a devenit prima cauză de deces pentru persoanele sub 50 de ani. Supranumit „Pill Hill”, „dealul pastilelor”, Tenderloin a devenit o piață de droguri în aer liber.

Dar dacă alte orașe americane sunt afectate, San Francisco și California sunt un caz special. California are doar 12% din populația SUA, dar 50% dintre cei fără adăpost. Această situație este cu atât mai uluitoare cu cât statul și orașul sunt printre cele mai bogate din țară, iar democrații, care domină politica din California, au cheltuit sume gigantice încercând să rezolve această problemă.

În ultimii patru ani, California a dedicat 17,5 miliarde de dolari pentru a rezolva această criză. Nu numai că numărul persoanelor fără adăpost nu a scăzut, dar chiar a crescut în această perioadă. Pe postul de televiziune conservator Fox News și în mass-media republicană, imagini cu San Francisco și Tenderloin sunt difuzate în mod regulat ca simbol al managementului marilor orașe americane de către democrați.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, care totuși își apără energic statul împotriva atacurilor republicane, a trebuit să recunoască public eșecul politicilor duse la San Francisco, oraș al cărui primar era el însuși.

„Nu am făcut progrese în ultimele două decenii... pentru că costurile locuințelor sunt prea mari, reglementările noastre prea complicate și opoziția locală față de construirea de noi locuințe este prea puternică”, a recunoscut Newsom la Fox, canalul cel mai critic față de administrațiile democrate . .

Americanii, mari fani ai acronimelor, folosesc Nimby („not in my backyard”, „nu în curtea mea”) pentru a califica această atitudine destul de răspândită care îi vede pe cei mai progresiști ​​și mai bine intenționați alegători reticenți să aibă prea aproape de propia casă consecințele politicilor pe care le susțin. În acest caz, e vorba de construirea de locuințe sociale sau ospicii în cartierele lor elegante, cu case scumpe pastelate și străzi pitorești abrupte.

„Chiar dacă această stare de spirit nu este specifică San Francisco-ului, ea este deosebit de răspândită aici”, recunoaște Gary Kamiya, scriitor, jurnalist și istoric, autor al mai multor cărți consacrate orașului său. „Este foarte greu de construit în San Francisco: locuitorii districtelor, sindicatele din construcții, diversele reglementări, fac orice șantier nou foarte complicat. Când mass-media conservatoare batjocorește politica progresistă, există un sâmbure de adevăr. Puteți construi toate locuințele noi pe care le doriți, dar în San Francisco nu va fi niciodată ieftin să locuiți: acest oraș a devenit obiectul speculațiilor imobiliare în întreaga lume.

Un alt aspect îngrijorător al problemei este că aceste mii de oameni aruncați în stradă nu sunt migranți sau persoane fără adăpost care au venit din restul Statelor Unite pentru a profita de climatul însorit din California și de beneficiile sociale generoase. Marea majoritate sunt californieni.

Nu din compasiune californienii le permit celor mai vulnerabili cetățeni ai noștri să trăiască pe străzi, spune Michael Shellenberger, jurnalist și cercetător

La criza locuințelor se adaugă efectele perverse ale anumitor politici progresiste din California. La agravarea crizei au contribuit o legislație deosebit de permisivă privind consumul de droguri, prioritatea acordată găzduirii persoanelor fără adăpost în cămine finanțate din fonduri publice și o abordare socială a infracțiunilor minore.

Jurnalistul și cercetătorul Michael Shellenberger, care a fost și candidat la funcția de guvernator al Californiei, identifică criza persoanelor fără adăpost din San Francisco drept eșecul unei abordări libertariene tipic californiene.

„Nu din compasiune californienii îi lasă pe cei mai vulnerabili cetățeni ai noștri să trăiască pe străzi”, explică el în cartea sa San Fransicko, sau Why Progressives Are Ruining Cities , „este și în numele libertății: San Francisco întruchipează o versiune extremă a visul american... Dreapta libertariană și stânga progresistă sunt unite de mai bine de cincizeci de ani într-o alianță nespusă împotriva intervenției guvernamentale în problemele dependenței de droguri și al bolilor mintale. »

Toleranța față de medicamente este deosebit de ridicată în California, un stat mai preocupat de pericolele cosmeticelor, pesticidelor și tutunului decât cele ale medicamentelor. Când San Francisco a luat în considerare interzicerea fumatului în interior, s-a acordat o toleranță specială marijuanei. Medicamentul este considerat a fi o alegere individuală. Utilizarea crackului, heroinei sau fentanilului este tratată mai degrabă ca o chestiune de sănătate publică decât ca legalitate. Asociații precum Glide susțin doctrina reducerii noxelor (reducerea daunelor), care vizează mai degrabă atenuarea consecințelor consumului de droguri asupra sănătății decât penalizarea.

Un susținător al „dez-încarcerării”

Închiderea spitalelor de psihiatrie încă din anii 1970, condusă de criticile la adresa practicilor trecute destul de îndoielnice, popularizate de celebrul film One Flew Over the Cuckoo's Nest (Zbor deasupra unui cuib de cuci), a avut ca efect privarea Californiei de mijloacele de a trata bolnavii.

Mai presus de toate, California a mers deosebit de departe în experimentarea reformei penale. În 2019, San Francisco a ales un susținător al unei abordări progresiste a justiției, Chesa Boudin, ca procuror districtual. Absolvent de la Yale, admirator al lui Hugo Chavez, fiu al unor părinți întemnițați pentru asasinarea ofițerilor de poliție, fapte comise în anii 1980 în timp ce aceștia erau activi în mișcarea Weather Underground, o organizație violentă de extremă stângă, Boudin este un susținător al „dez-încarcerării” Pentru a reduce numărul persoanelor întemnițate, el refuză să pună în judecată traficanții de droguri, infracțiune considerată „fără victime”. Făptuitorii de furturi, hoți și alte acte de violență sunt tratați cu o clemență deosebită.

Creșterea dramatică a criminalității i-a determinat pe locuitorii din San Francisco, democrați și progresiști ​​deopotrivă, să pună capăt experimentului. Boudin a făcut obiectul a două proceduri de rechemare, o practică din California care permite unui reprezentant ales să fie revocat din funcție prin referendum. A doua a dus la eliminarea lui în 2022.

Guvernatorul Newsom, aparținând unui flux mai pragmatic al Partidului Democrat, a ajuns să redistribuie poliția în Tenderloin. El a promis un vot în 2024 pentru o mai bună sănătate mintală și un tratament pentru dependență.

Alte stiri din Externe

Ultima oră