KGB-ul a încercat să-l recruteze pe David Cameron. Viitorul premier avea 19 ani

27 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
KGB-ul a încercat să-l recruteze pe David Cameron. Viitorul premier avea 19 ani

In 1985,David Cameron avea 19 ani şi chiar înainte de a începe studiile la Oxford, îsi ia câteva luni de respiro-un obicei în famillile celor bogaţi din Marea Britanie,juniorul trebuie sa cunoasca mai bine viaţa . Viitorul premier al Angliei ajunge şi în URSS, face o călătorie cu transiberianul, vizitează Moscova şi la un moment dat ajunge şi la Ialta,în Crimeea.

In 2006, în timpul unui interviu acordat BBC va spune caăin timp ce se plimba însoţit de un prieten englez pe plaja Marii Negre a fost abordat de doi tineri ruşi care vorbeau o engleză excelentă.

Au mers apoi la masă şi rusii păreau foarte interesaţi de viaţa din Anglia şi despre politica promovată de Londra.

Cam asta a fost tot iar când s-a reintors în Anglia i-a povestit acest incident unui profesor de la Universitate. Acesta i-a “decriptat' întalnirea cu cei doi ruşi ca un fel de interviu luat de KGB în vederea recrutarii “Se pare ca nu am luat acest job” va povesti mai tarziu Cameron. In 1990 când a aplicat pentru o slujbă la Trezorerie, Cameron a trebuit sa povesteasca despre rusii de la Yalta si celor de la MI6.

Presa britanică a reluat pe larg acest subiect in 2011 când,în vizită la Moscova, Cameron a reamintit acest incident, inclusiv într-o întalnire cu studenţii de la Universitatea din Moscova.

Premierul Medevedev a replicat:”David ar fi fost un bun agent KGB dar în aceasta situaţie nu ar fi ajuns prim-ministru”. Presa engleză a cerut părerea mai multor agenţi KGB refugiaţi la Londra iar ei au avut rezerve asupra spuselor lui Cameron insinuînd că poate fi vorba de o fabulaţie. 

 

In timpul campaniei pentru referendum Cameron a declarat ca Brexit-ul ar servi intereselor Rusiei. Dupa anunţarea rezultatelor Putin a declarat ca,in cayul Brexit-ului, aceata a fost dorinţa supuşilor Marii Britanii

Alte stiri din Externe

Ultima oră