Biden declară verdictul lui Trump o victorie pentru statul de drept

01 Iun 2024
Biden declară verdictul lui Trump o victorie pentru statul de drept

Președintele a rupt tăcerea pe tema problemelor juridice ale predecesorului său, scrie New York Times

Președintele Biden a declarat vineri că verdictul de vinovăție al unui juriu din New York împotriva fostului președinte Donald J. Trump ar trebui respectat și a denunțat eforturile republicane de a submina sistemul de justiție ca fiind „neprudente”, „periculoase” și „iresponsabile”.

Rupând tăcerea îndelungată asupra problemelor juridice ale lui Trump, Biden a descris prima condamnare a unui fost președinte drept o victorie pentru statul de drept. El a subliniat că a fost un caz de stat, nu un caz federal adus de administrația sa și că Trump a avut toate șansele să se apere.

„Principiul american că nimeni nu este deasupra legii a fost reafirmat”, a spus Biden într-o declarație televizată de la Casa Albă.

„A fost audiat de un juriu format din 12 cetățeni, 12 americani, 12 oameni ca tine, ca milioane de americani care au făcut parte din jurii”, a spus el despre caz.

„Acest juriu a fost ales în același mod în care este ales fiecare juriu din America. Există un proces din care a făcut parte avocatul lui Donald Trump. Juriul a audiat cinci săptămâni de probe, cinci săptămâni. Și după o deliberare atentă, juriul a ajuns la un verdict unanim. L-au găsit pe Donald Trump vinovat pentru toate cele 34 de acuzații de infracțiune.”

Deși poate că i-a plăcut să constate că oponentul său din alegerile din această toamnă a fost găsit vinovat din toate capetele de judecată, domnul Biden nu a menționat fondul cazului, în care domnul Trump a fost condamnat pentru falsificarea înregistrărilor comerciale pentru a acoperi plățile de bani catre o actrițe porno care a susținut că a avut o aventură cu el. În schimb, Biden s-a concentrat asupra eforturilor fostului președinte și ale aliaților săi de a discredita acuzarea și judecata juriului, descriind procesul ca pe o vânătoare politică de vrăjitoare.

„Este nesăbuit, periculos, este iresponsabil pentru oricine să spună că acest lucru a fost fraudat doar pentru că nu le place verdictul”, a spus domnul Biden. „Sistemul nostru de justiție a rezistat de aproape 250 de ani și este literalmente piatra de temelie a Americii. Sistemul nostru de justiție ar trebui respectat și nu ar trebui să permitem nimănui să-l dărâme. Simplu ca buna ziua. Asta este America. Asta suntem noi.”

Decizia președintelui de a aborda direct rezultatul procesului a fost o schimbare strategică majoră. De când Trump a fost acuzat în primul dintre cele patru acuzații aduse împotriva lui de procurorii de stat și federali în ultimul an, Biden a refuzat să discute aceste chestiuni. Speranța lui era să rămână deasupra luptei și să evite să alimenteze afirmațiile false ale fostului președinte că Casa Albă conduce urmăririle penale.

Chiar joi seara, un consilier Biden a declarat într-un interviu că nu se așteaptă ca președintele să facă o declarație oficială, la televizor, despre verdict, deși consilierul a adăugat că este posibil ca președintele să răspundă la întrebările reporterilor despre acesta. Dar, evident, Biden a decis să se ocupe direct de problema, în loc să o lase în seama subordonatilor.

Unii strategi democrați l-au încurajat să vorbească, argumentând că avea responsabilitatea ca președinte de a discuta cu țara despre un moment de mare importanță care are potențialul de a rupe țesutul național.

„Poate fi singur în asta, dar cred că ar trebui să abordeze condamnările cu o oarecare sobrietate”, a declarat David Axelrod, care a fost consilier principal al președintelui Barack Obama când Biden era vicepreședinte, înainte de declarația președintelui.

"A fost o zi tristă și uluitoare pentru țara noastră, dar suntem o țară a legilor, nu a oamenilor. Acesta este un principiu de bază al Constituției noastre și al democrației noastre și chiar și președinții sunt supuși acestuia”.

Biden a vorbit despre astfel de principii înainte, dar în acest caz el s-a trezit încercând să navigheze într-un desiș politic perfid, spre deosebire de cel întâlnit de oricare dintre cei care au ocupat funcția înaintea lui. În anumite privințe, din punctul de vedere al lui Biden, a fost o situație prezentând mai mult amenințare decât oportunitate.

Jennifer Palmieri, fost director de comunicații pentru Hillary Clinton, a spus că cuvintele lui Biden nu îi vor convinge oricum pe susținătorii oponentului său, deoarece aceștia nu sunt deja deranjați de patru acuzații penale, inclusiv acuzații de manipulare greșită a documentelor clasificate și de încercare de a răsturna ilegal alegerile din 2020 pe care le-a pierdut. .

„Un susținător al lui Trump care este revoltat de verdict nu va fi calmat de niciun președinte democrat sau republican care nu îl susține pe Donald Trump”, a spus ea. „Chiar dacă Biden nu ar fi adversarul său politic, dacă ești atât de revoltat de verdict încât ești gata să ieși în stradă, un președinte democrat nu te va convinge. Aceasta este trista realitate de a fi președinte astăzi.”

Într-adevăr, Trump a încercat să-l determine pe Biden să se implice în cazul New York-ului, precum și în celelalte acuzații, pretinzând în mod fals că președintele le-a conceput pe toate. În timp ce Biden l-a numit pe procurorul general care a supravegheat cele două cazuri federale împotriva lui Trump, nu există nicio dovadă că președintele însuși sau Casa lui Albă ar fi jucat vreun rol în ele. Și cazul New York-ului, ca și cazul subversiunii electorale din Georgia, a fost adus de un procuror local care nu răspunde președintelui.

Asta, desigur, nu l-a împiedicat pe domnul Trump să susțină acest lucru după condamnarea sa de joi seară. „Acest lucru a fost făcut de administrația Biden pentru a răni sau răni un adversar, un oponent politic”, a spus el în afara tribunalului. Aliații săi au amplificat rapid afirmația. La Fox News, gazdele și invitații au vorbit despre „forțele malefice” și „oamenii răi” care îl urmăresc pe Trump, punând acuzarea pe seama domnului Biden, „care este acum ticălosul”.

Ideea că Departamentul de Justiție este pur și simplu o armă politică a lui Biden este cu siguranță o surpriză pentru Biden, având în vedere că același departament îl judecă luni pe propriul său fiu, Hunter, pentru acuzații de arme federale.

Biden a lăsat inițial asistenții să facă o reacție oficială la verdict. Ian Sams, purtătorul de cuvânt al Biroului consilierului Casei Albe, a emis o declarație pe o singură linie: „Respectăm statul de drept și nu avem niciun comentariu suplimentar”.

Campania președintelui a fost mai puțin restrânsă, dar a încercat să minimizeze așteptările că verdictul de vinovăție va schimba fundamental cursa sau că dl Biden ar face din aceasta o parte centrală a campaniei sale.

„Donald Trump a crezut întotdeauna în mod eronat că nu se va confrunta niciodată cu consecințe pentru încălcarea legii pentru propriul său câștig personal”, a declarat Michael Tyler, purtătorul de cuvânt al campaniei, într-un comunicat.

„Dar verdictul de astăzi nu schimbă faptul că poporul american se confruntă cu o simplă realitate. Mai există o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump departe de Biroul Oval: la urna. Condamnat sau nu, Trump va fi candidatul republican la funcția de președinte.”

Reticența inițială de a se confrunta direct cu problema nu l-a împiedicat pe domnul Biden să încerce să strângă bani de la donatori, așa cum făcea deja oponentul său. La câteva ore de la pronunțarea juriului, Biden a trimis prima dintre mai multe solicitări susținătorilor, în conformitate cu comentariile lui  Tyler.

„În ciuda faptului că un juriu l-a găsit vinovat pe Donald Trump astăzi, există încă o singură modalitate de a-l ține pe Donald Trump în afara Biroului Oval: la urna de vot”, a spus Biden, adăugând că „supținătorii lui Donald Trump sunt înfuriați și, probabil, stabilesc fonduri. -strângerea de recorduri pentru campania lui.”

Consilierul Biden, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a discuta despre deliberările interne, a spus că campania nu a anticipat că verdictul va schimba concursul, despre care sondajele arată că este extrem de strâns, mai ales în statele critice de luptă necesare pentru a se impune în Colegiul Electoral. .

În schimb, consilierul a spus că Biden va continua să-și îndrepte argumentele alegătorilor în jurul unor probleme precum economia, drepturile la avort și democrația. Consilierul a spus că nu se așteaptă ca campania să difuzeze reclame care să se concentreze pe statutul lui Trump ca infractor condamnat și nici nu și-a imaginat că Biden va încerca să se retragă din dezbaterea din 27 iunie pe motiv că nu ar trebui să apară pe scenă. cu un criminal, așa cum au cerut unii democrați.

Spune ceva despre politica de astăzi că lupta împotriva unui infractor condamnat nu este văzută ca o strategie câștigătoare. Totuși, în ultimele săptămâni, Biden și echipa sa s-au arătat mai dispuși să abordeze problemele criminale ale lui  Trump. Președintele și-a ironizat predecesorul pentru că a adormit în timpul procesului („Sleepy Don”) și l-a trimis pe actorul Robert De Niro să țină o conferință de presă înflăcărată la tribunal, care l-a atacat pe Trump („vinovat și știm cu toții”).

Președintele a vorbit vineri după-amiază, la scurt timp după ce s-a întors la Washington de la Rehoboth Beach, Del., pentru a se întâlni cu prim-ministrul în vizită al Belgiei și a găzdui o sărbătoare a șefilor din Kansas City. Comentariile sale cu privire la verdictul lui Trump au venit chiar înainte de a anunța cea mai recentă mișcare pentru rezolvarea războiului din Gaza.

Domnul Biden urmează să se întoarcă în Delaware în weekend, înainte de a pleca în Franța săptămâna viitoare pentru ceremoniile care marchează cea de-a 80-a aniversare a invaziei de Ziua Z.

Acesta este un contrast pe care campania Biden este prea bucuroasă să îl promoveze – un comandant șef care întâmpină lideri străini și campioni de fotbal la Casa Albă, se confruntă cu marile afaceri mondiale și călătorește pe plajele emblematice din Normandia pentru a aduce un omagiu eroilor americani – față de un contestator care se pregătește pentru o audiere de sentință în care ar putea primi închisoare.

„Trump va coborî și mai adânc în furie și autocompătimire. Nu se poate abține”, a spus xelrod. „Biden și campania ar fi de folos să se aplece mai profund în contrastul dintre un președinte care luptă pentru a răspunde preocupărilor stringente ale oamenilor și Trump, care luptă doar pentru el însuși”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră