CINCI batalioane NATO urmează să fie desfășurate în țările europene vecine cu Rusia

20 Mai 2016 | scris de Cristi Ionescu
CINCI batalioane NATO urmează să fie desfășurate în țările europene vecine cu Rusia

Anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 a determinat Alianța Nord-Atlantică să aibă în vedere desfășurarea de forțe de descurajare în statele baltice și Polonia, forțe despre care ministrul britanic de externe, Philip Hammond, afirmă că vor funcționa ca avertizor pentru NATO despre orice amenințare potențială. Până la 3.500 de militari ar putea fi desfășurați de-a lungul frontierelor Alianței cu Rusia, urmând ca SUA, Marea Britanie și Germania să preia majoritatea responsabilităților de comandă.

Se așteaptă ca miniștrii apărării ai Alianței să decidă luna viitoare cu privire la efectivele acestor trupe, afirmând în mod clar că nu vor exista forțe ample desfășurate permanent, evitându-se astfel să fie provocat Kremlinul. "Se pare că vor fi patru, poate cinci batalioane, iar rolul acestor formații va fi să acționeze ca un avertizor", le-a declarat Hammond reporterilor, precizând că scopul acestor forțe nu este unul de agresiune.

Este probabil ca Statelor Unite să le revină comanda a două batalioane, iar Marii Britanii și Germaniei câte una. Aceasta înseamnă că la comanda unui al cincilea batalion se va afla un alt stat membru, posibili candidați fiind Danemarca, Spania, Italia sau Olanda. (sursa)

Alte stiri din Externe

Ultima oră