Barcelona: Spanioli și Regele Felipe al VI-lea, contra terorismului! ”Nu mi-e teamă!”

26 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Barcelona: Spanioli și Regele Felipe al VI-lea, contra terorismului! ”Nu mi-e teamă!”

După nouă zile de la atentantele de la Barcelona și Cambrils, spanioli, străini și, în mod excepțional, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, s-au adunat, sâmbătă, în centrul orașului pentru a manifesta contra terorismului, eveniment transmis de agențiile de presă.

Zeci de mii de persoane au defilat, sâmbătă seara, la Barcelona, după atentatele de pe Ramblas și Cambrils, în urma cărora 15 persoane au fost ucise și 126 rănite.

Spanioli și cetățeni străini s-au adunat în parcul Salvador Espariu, din centrul orașului, pentru a condamna violența. ”Cel mai bun răspuns: pacea” , ”Nu islamofobiei” se putea citi pe pacarte.

Trandafiri de culoare roșie, galbenă și albă – culorile orașului – au fost oferite participanților. Pe banderolele celor din primele rânduri, reprezentanți ai celor care în acele clipe teribile s-au ocupat de victime, scria ”No tic por” în catalană: Nu mi-e teamă. Sunt polițiști, pompieri în uniforme, medici în halate albe, șoferi de taxi, vânzători și locuitori în zona Rambla.

La acest eveniment, a fost prezent regele Spaniei Felipe al VI-lea. A fost un moment excepțional, deoarece este pentru prima dată când un monarh participă la o manifestare de la reinstaurarea monahiei, în 1975. El a fost însoțit de șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy și Carles Puigdemont, președintele Cataloniei.

După această ceremonie, violonceliștii au interpretat Cant dels ocell, cântec  tradițional catalan, care a fost interpretat de Pau Casals la Casa Albă în 1961, în semn de respingere a dictaturii lui Francisco Franco.

Alte stiri din Externe

Ultima oră