România a câştigat Marele Premiu la Salonul INNOVA Barcelona 2017, cu invenţia cercetătorilor vâlceni Elena David şi Ioan Ştefănescu, intitulată "Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut".
Invenția se referă la un proces de obținere a unui adsorbant derivat din fracția de carbon nears, conținută în cenuşă zburătoare şi la adsorbantul carbonic obținut şi modificat chimic la suprafață pentru a-i creşte capacitatea de captare a CO2 şi care poate fi utilizat în procesele de control al poluării mediului prin emisii de gaze de ardere sau pe scarā mai largă în procese de separare solid-gaz.
Cei doi cercetători fac parte din colectivul de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice INC-DTCI-ICSI Râmnicu Vâlcea.
La Salonul INNOVA BARCELONA-2017 au mai fost prezente patru invenții româneşti, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut două medalii de aur şi două medalii de argint, potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării şi Inovării.
La Barcelona au fost prezente 10 țări, care au expus 200 de proiecte inovative.
În 2012, la Nurnberg, la Salonul Internaţional Idei - Invenţii – Noi Produse din Germania cei doi au obţinut o medalie de aur cu o senzaţională invenţie: „Material compozit pe bază de paladiu, pentru absorbţia selectivă a hidrogenului”.
„Competiţiile mele preferate sunt cele de la Geneva, Nuremberg, Moscova şi Bruxelles. Acolo, jurizarea se face de către cercetători de marcă, oameni drastici şi deosebit de atenţi la fiecare detaliu. Sunt cele mai grele concursuri! La Geneva, spre exemplu, fiecare ţară a trebuie să-şi desemneze o femeie cercetător, pentru a primi marele titlu de „femeia cercetător a anului”. Aici nu prea au avut ce comenta… Am câştigat acest titlu pe merit, având în vedere faptul că în ultimii şapte ani am fost singura femeie care a câştigat medalia de aur”, declara atunci, pentru viatavalcii.ro, prof. dr. Elena David.