Austria: Obligatia de vaccinare devine lege

04 Feb 2022 | scris de M.N.
Austria: Obligatia de vaccinare devine lege

Austria este prima democrație occidentală care a impus vaccinarea împotriva COVID-19 pentru aproape întreaga sa populație adultă, o mișcare odată de neconceput care este văzută ca un caz de test pentru alte țări care se confruntă cu grupuri de rezistență la vaccin.

 

Măsura generală, care a depășit cu ușurință ultimul obstacol parlamentar joi, când a fost aprobată de parlamentarii Camerei superioare a Austriei, va fi promulgată vineri de către președintele Austriei Alexander Van der Bellen.

Obligația va fi introdusă în etape.

În primul rând, guvernul intenționează să trimită o scrisoare tuturor austriecilor în următoarele câteva săptămâni, prin care îi anunță noile reguli și le acordă o lună pentru a se conforma. Scutiri vor fi disponibile numai femeilor însărcinate, persoanelor care nu pot fi vaccinate din motive medicale și persoanelor care s-au recuperat recent de Covid-19. În această primă fază, nu se vor aplica amenzi pentru nerespectare.

Acest lucru se schimbă la mijlocul lunii martie, când poliția urmează să înceapă să efectueze verificări aleatorii ale stării vaccinării, inclusiv în timpul opririlor din trafic. Persoanele care nu pot prezenta dovada vaccinării pot fi amendate cu până la 600 de euro. Cei care își contestă amenzile le-ar putea vedea în cele din urmă mărite la 3.600 de euro.

Într-o a treia fază, pentru care nu a fost încă stabilită o dată de începere, guvernul va crea un registru oficial de vaccinare pentru toți rezidenții și va evalua automat amenzile pentru nerespectare. Totuși, dacă pandemia se retrage suficient, această fază s-ar putea să nu fie niciodată pusă în aplicare, spun oficialii.

Sondajele sugerează că mulți austrieci susțin obligația, dar problema a galvanizat și o mișcare de protest zgomotoasă în țară. Zeci de mii de manifestanți au ieșit în străzile din toată țara în ultimele luni pentru a se opune restricțiilor pandemiei, printre care principalul mandat de vaccinare, care a fost propus pentru prima dată în noiembrie. La acea vreme, cazurile erau în creștere în țară, cauzate în principal de persoane nevaccinate, iar Austria a introdus un blocaj care se aplica numai celor nevaccinați.

Aproximativ 76% dintre locuitorii austriei sunt acum complet vaccinați. Chiar și așa, o nouă creștere de cazuri care a început la sfârșitul lunii decembrie a ajuns la niveluri record; media zilnică aproape sa dublat în ultimele două săptămâni.

Sursa: New York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră