Începând din 2022, Austria permite sinuciderea asistată

31 Oct 2021 | scris de A.V.
Începând din 2022, Austria permite sinuciderea asistată

Guvernul austriac a ajuns la un acord privind sinuciderea asistată: noua lege va intra în vigoare în 2022.
În decembrie anul trecut, Curtea Constituțională din Viena a declarat neconstituțională pedepsirea sinuciderii asistate, scrie ansa.it.
 

Noul cadru de reglementare trebuia stabilit până la 1 ianuarie 2022, altfel, sinuciderea asistată ar fi fost legală fără mize speciale.
 

Potrivit celor convenite de OEVP și de Verzi, pacienții terminali și cei care suferă de patologii foarte grave fără posibilitatea de recuperare vor putea primi, prin intermediul farmaciilor, un medicament letal. Minorii sunt excluși în mod explicit. Totodată, va fi extinsă rețeaua de centre paliative.
 

Cererea trebuie depusă la un notar, sau la „ombudsmanul pacienților”. Sunt necesare două consultații medicale, dintre care una trebuie să fie făcută la un centru specializat în îngrijiri paliative. De asemenea, trebuie demonstrată luciditatea pacientului. În cazul în care unul din cei doi medici are îndoieli, trebuie consultat şi un psihiatru, sau un psiholog.
 

De asemenea, legea prevede un interval de timp minim de douăsprezece săptămâni. În cazul pacienților terminali aflați în ultimul stadiu al bolii, perioada de așteptare poate fi redusă în mod excepțional la două săptămâni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră