Criza refugiaților a repus pe tapet subiectul ”credință și ateism”. În acest context, institutele Gallup International și WI Network of Market Research au dat publicității un top al țărilor în funcție de nivelul credinţei.
Un număr de 63.898 de persoane au fost invievate în 65 de țări. Cea mai populată țară din lume, China, este și cel mai puțin credincioasă. Doar 7% din populație este religioasă, iar numărul ateilor depășește 61%. Locul doi este ocupat de Japonia cu doar 13% persoane credincioase.
Începând cu locul trei apare o listă impresionantă de țări din Europa, ceea ce ridică multe semne de întrebare. Suedia este cea mai atee țară din Europa. Conform datelor furnizate de guvern, doar 8% din populație merge la biserică și doar 19% sunt religioși. La fel de îngrijorătoare este și situația în Cehia: doar 23% oameni credincioşi.
Dacă ne-am fi grăbit să dăm repede un verdict că avem de-a face cu țări din fostul bloc socialist, ei bine, greșim. Cehia e o excepție, iar restul țărilor provin din zone neatinse de comunism: Olanda - 26% oameni credincioși, Marea Britanie și Israel 30%, Germania 34%, Spania 37%, Elveția 38%, Austria 39%, Franța 40% , Danemarca 42%, Belgia 44% și Irlanda 45%.
În top 20 se regăsesc și Australia 34%, Canada 40% și Coreea de Sud 44%. Între țările în care procentul de persoane religioase este aproape egal cu cel al celor nereligioase se numără Islanda (51%), Bulgaria (52%), SUA și Finlanda 56%.
La polul opus aveam cea mai religioasă țară din lume: Thailanda 94%. Locul doi este ocupat de o țară europeană, Armenia 93%. Locul trei este împărțit de trei țări cu 93%: Banglesh, Georgia și Maroc. Tot peste 90% persoane credincioase se înregistrează și în Fiji, Africa de Sud și Algeria.
Pe locul trei în Europa, după Armenia și Georgia este Macedonia - 88%, urmată de Polonia 86%, Kosovo 83% și Turcia 79%. România ocupă locul 7 în Europa și locul 25 în lume, 77% dintre cetățeni declarându-se credincioşi. Alte țări europene cu peste 70% oameni credincioşi sunt: Italia 74%, Ucraina 73%, Serbia 72%, Grecia 71% și Rusia 70%.
Conform Washington Post, realizatorii studiului au scos la iveală că, la nivel mondial, tinerii sub 34 de ani sunt mai credincioşi decât persoanele în vârstă. Singura excepție de la regulă este SUA, unde cei mai mulți tineri s-au declarat atei. Per total, persoanele fără studii sunt mai credincioase decât cele cu o educație superioară.
Echipa de cercetători a reușit să dovedească și faptul că situația financiară a unei persoane/nații afectează credinţa sa. Țările bogate, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 30.000 de dolari se numără printre cele mai puțin religioase: Canada, Australia, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Belgia, Elveția sau Suedia.