Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, este noul primar al Chişinăului

04 Iun 2018
Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, este noul primar al Chişinăului

Andrei Năstase, candidatul partidului proeuropean "Platforma Demnitate şi Adevăr" (PPDA), este noul primar al Chişinăului, el devansându-l în turul al doilea al alegerilor locale antificipate pe candidatul socialiştilor, Ion Cerban.

Consiliul Electoral de Circumscripție a finalizat spre miezul nopţii procesarea a celor 306 de procese verbale. În urma rezultatelor finale, Andrei Năstase a câștigat alegerile cu 52,57%, iar Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), din care provine preşedintele Igor Dodon, a pierdut în acest scrutin electoral cu 47,43 la sută, potrivit unimedia.md.

Andrei Năstase și-a întitulat programul său pentru 5 ani „Chișinău – capitala în care să vrei să trăiești”, similar cu un slogan mai vechi al formațiunii pe care o conduce. Andrei Năstase a avut un discurs cu puternice accente proeuropene și prointegritate.

Noul primar și-a structurat programul pe patru direcții principale care se referă la îmbunătățirea confortului vieții în capitală, dezvoltarea rețelei de transport public, îmbunătățirea situației economice a municipiului și sporirea calității administrației locale.

„Am demonstrat că am reuşit. Succesul nostru constă în faptul că am dat dovadă de unitate cu partidele pro-europene. Un sprijin enorm din partea Maiei Sandu. Odată ce am decis că se merge cu un singur candidat, nimeni nu a mai pus la îndoială legitimitatea acestui candidat. Am o datorie mare faţă de colegii mei de la partid”, a spus Andrei Năstase în prima declaraţie după închiderea urnelor.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, l-a felicitat public pe candidatul comun la fotoliul de primar, Andrei Năstase. 

Sandu susține că a fost obținută o victorie importantă, iar orice victorie presupune responsabilitate. 

După anunțarea rezultatelor, Ion Ceban a susținut un briefing de presă în care l-a felicitat pe contracandidatul său.„Probabil și în acest caz votul a fost unul mai mult politic. Eu vreau să-l felicit pe Andrei Năstase cu această victorie și să-i urez succes în implimentarea programului electoral pe care și l-a propus la Primărie”, a menționat Ion Ceban, potrivit unimedia.md.

Avocat de meserie, Andrei Năstase s-a remarcat în timpul protestelor din 2015, provocate de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova. Mandatul său la Primăria Chișinăului este de doar un an, până la alegerile locale ordinare din 2019.

Din România, Ludovic Orban, Dacian Cioloş şi Dan Barna de la USR au fost primii lideri politici care au transmis felicitări noului primar de la Chişinău.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră