Cel mai tânăr lider european se bucură de victoria în alegeri. Conservatorii au câștigat scrutinul în Austria

15 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Cel mai tânăr lider european se bucură de victoria în alegeri. Conservatorii au câștigat scrutinul în Austria

Partidul Popular austriac (OeVP, conservator), condus de ministrul de Externe Sebastian Kurz, a câștigat cu circa 30,2% din voturi alegerile legislative desfășurate duminică în Austria, arată rezultatele parțiale, pe locul doi plasându-se Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta) cu aproape 26,8% din voturi, urmat de Partidul Social-Democrat (SPOe) cu 26,3%.

Este ministru de Externe de şase ani şi a reuşit să se impună drept imaginea înnoirii în Austria. Sebastian Kurz, care a câştigat alegerile legislative austriece, se pregăteşte să devină, la cei 31 de ani ai săi, cel mai tânăr lider european, comentează lalibre.be

"Accept veştile cu responsabilitate şi multă umilinţă", a reacţionat Kurz, supranumit "Wunderwuzzi" (copilul-minune) al politicii austriece, care va fi însărcinat cu formarea viitorului Guvern în numele Partidului Creştin-Democrat (OVP).

Rezultatul preliminar confirmă posibilitatea unei viitoare coaliții între conservatori și extrema-dreaptă, idee avansată în timpul campaniei electorale ce a fost dominată de tema imigrației. Atât Sebastian Kurz cât și liderul FPOe, Heinz Christian Strache, au pledat pentru o abordare mai restrictivă față de imigrația ilegală, după ce peste 130.000 de de migranți au cerut azil în Austria în anii 2015 și 2016. 

Dar finalul campaniei a fost marcat și de scandalul pornit de la dezvăluirile conform cărora un fost consilier al campaniei cancelarului social-democrat Christian Kern, israelianul Tal Silberstein (om de afaceri care a fost de-a lungul timpului și consilier de imagine sau consilier politic al unor politicieni români n.red) a creat site-uri paravan cu scopul de a-l defăima pe Kurz și formațiunea sa. Cancelarul austriac a declarat că nu a fost informat în legătură cu aceste tactici și i-a acuzat la rândul său pe conservatori că sunt implicați în aceste dezvăluiri. 

Sebastian Kurz, copilul precoce al politicii austriece - "Wunderwuzzi" cum este alintat - a preluat frâiele partidului conservator ÖVP acum 5 luni, în luna mai. Un partid cvasi-muribund, coalizat la putere de zece ani cu social-democraţii din SPÖ. Provocând alegeri anticipate, tânărul ambiţios şi-a văzut visul împlinit obţinând duminică o victorie neaşteptată în urmă cu doar câteva luni.

Cum remarcă mai mulţi analişti politici francezi, cel care e adesea este comparat cu preşedintele Emmanuel Macron, are în fapt doar ambiţia şi tinereţea liderului francez. In timp ce Macron şi-a construit un partid complet nou, Sebastian Kurz a acaparat unul cu ştate vechi. După ce i-a îndepărtat sau s-a înţeles cu toţi baronii locali, Kurz şi-a modelat un partid - rebotezat "mişcare" - întru totul dedicat doar lui, comentează rfi.ro.

Apoi, spre deosebire de Macron care a urmat filiera clasică a elitelor franceze - liceu excelent, Scoala naţională de admnistraţie şi inspector de finanţe - Kurz nu are nicio diplomă. Originar dintr-o familie a clasei de mijloc, viitorul probabil cancelar a început studiile de drept pe care însă nu le-a terminat niciodată. "Asta într-o ţară în care mai toată lumea este Herr Doktor" reaminteşte un analist citat de radioul France Info.

Fostul ministru ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, un european iscusit, se teme de "orbanizarea" Austriei, scrie dw.com. Schwarzenberg crede că o eventuală coaliție exclusiv de dreapta ar genera un val de naționalism în Austria, care ar putea duce, la fel ca în Ungaria premierului Viktor Orban, la o totală restructurare a statului. Dacă tânărul, dar experimentatul Sebastian Kurz va face coaliție cu populiștii de dreapta ai lui Heinz-Christian Strache din FPÖ, atunci politica de migrație, securitatea internă și alte teme structurale ar putea să o ia într-o direcție îndoielnică.

Tânărul carismatic are însă o pasiune: politica. Cariera sa este fulgerătoare. La doar 23 de ani este preşedinte al organizaţiei de tineret din partidul popular (conservator). La 25 este numit secretar de stat la integrare. La 27 de ani e ales deputat şi devine repede cel mai tânăr ministru de externe din 1945 încoace. Post care-i permite să-şi construiască o imagine internaţională şi să lege contacte cu mai-marii lumii. In 2014, devine la nici 30 de ani cel mai tânăr vorbitor de la tribuna ONU cu ocazia Adunării generale.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră