Amnesty International își „menține pe deplin” raportul după criticile puternice din partea lui Zelensky

05 Aug 2022
Amnesty International își „menține pe deplin” raportul după criticile puternice din partea lui Zelensky

Amnesty International (AI) a declarat vineri că „susține pe deplin” raportul său, puternic criticat de autoritățile de la Kiev, potrivit căruia Ucraina pune în pericol viața civililor prin înființarea de instalații militare în școli și spitale, spune agenția AFP citata de SwissInfo. Șefa AI din Ucraina, Oksana Pokalchuk, a indicat într-o notă pe Facebook că Amnesty i-a ignorat solicitările de a nu publica raportul, care nu va fi tradus în ucraineană.

Amnesty „susține pe deplin concluziile noastre”, a declarat pentru AFP secretarul general al ONG-ului, Agnes Callamard, prin e-mail.

„Concluziile noastre se bazează pe dovezi strânse la sfârșitul unor investigații ample care au urmat aceleași standarde riguroase și laborioase la care se desfășoară toată activitatea Amnesty International”, a adăugat ea.

Ea deplânge reacția autorităților ucrainene „care riscă să paralizeze o discuție legitimă și importantă asupra acestor probleme” de protecție a civililor, precizând că guvernul nu a răspuns unei cereri de reacție sau comentarii înainte de publicarea raportului.

ONG-ul „a indicat clar că practicile militare ucrainene” descrise în raportul său, inclusiv instalarea infrastructurii militare în școli și spitale, „nu justifică în niciun caz încălcările sistematice ale dreptului internațional umanitar de către Rusia”, amintește Agnès Callamard.

Potrivit ONG-ului, aceste practici încalcă dreptul internațional umanitar. La scurt timp după aceea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers până acolo încât a acuzat Amnesty International de „încercarea de a acorda amnistia statului terorist rus”, ca reacție la publicarea acestui raport joi.

Cu câteva ore mai devreme, ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba s-a declarat „indignat” de acuzațiile „nedrepte” ale ONG-ului.

În raportul său, AI subliniază că tacticile ucrainene „nu justifică în niciun fel atacurile fără discriminare ale Rusiei” împotriva populației civile.

Callamard a spus că guvernul ucrainean nu a răspuns solicitărilor AI de a comenta acuzațiile organizației. Pe de altă parte, a amintit că Amnesty a publicat numeroase rapoarte „care documentează crimele de război comise de forțele ruse în Ucraina”.

La rândul ei, șefa AI din Ucraina, Oksana Pokalchuk, a indicat într-o notă pe Facebook că Amnesty i-a ignorat solicitările de a nu publica raportul, care nu va fi tradus în ucraineană.

Callamard a spus că nu este momentul să comenteze „inexactitățile” din declarația lui Pokalchuk, dar a insistat că raportul a trecut printr-un „proces intern complet de revizuire”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră