Alegerile prezidențiale din România sunt un test pentru trumpismul din Europa

01 Mai 2025
Alegerile prezidențiale din România sunt un test pentru trumpismul din Europa

Miza alegerilor prezidențiale din România depășește cu mult granițele țării. Candidatul naționalist George Simion, aflat în fruntea sondajelor, nu ascunde că se inspiră direct din strategia lui Donald Trump, cu un discurs anti-sistem, suveranist și profund critic față de elita politică tradițională. Sprijinit indirect de figuri influente ale noii administrații de la Washington, scrutinul de pe 4 mai este perceput ca un test major pentru forțele conservatoare emergente din Europa Centrală și de Est. Într-un climat marcat de neîncredere în instituțiile statului și de temeri legate de ingerințe externe, România ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care trimite un aliat deschis al trumpismului la conducerea statului, scrie Radio France

George Simion, candidatul de extremă dreapta la alegerile prezidențiale din România, conduce în sondaje înaintea primului tur.

La cinci luni după anularea scrutinului din cauza suspiciunilor de ingerință rusă, o nouă alegere prezidențială are loc duminică, 4 mai, în România. Umbra președintelui american planează asupra acestui vot dintr-un stat membru al UE și al NATO.

Chiar și când vine vorba de România, nu mai putem azi vorbi despre politica internațională fără să-l menționăm pe Donald Trump.

Noua administrație americană s-a implicat în dezbaterea privind anularea alegerilor prezidențiale din România. Reamintim că în noiembrie, un candidat de extremă dreapta, Călin Georgescu, a produs o mare surpriză clasându-se pe primul loc. Ulterior, autoritățile au anulat scrutinul în urma unei campanii pe rețelele sociale, în special pe TikTok, afectată de suspiciuni grave de ingerință rusă.

Vicepreședintele american, JD Vance, și-a exprimat public nedumerirea față de această decizie. La Conferința pentru Securitate de la München, el a criticat o democrație „atât de fragilă” încât poate fi amenințată de „câteva sute de mii de dolari în reclame online”. Elon Musk și-a exprimat și el susținerea pentru Georgescu.

România a fost astfel nevoită să reia întregul proces electoral. De data aceasta, Georgescu nici măcar nu a fost lăsat să candideze. Dosarul său a fost respins de Comisia Electorală, fiind acuzat, printre altele, de declarații false privind finanțarea campaniei.

Cu toate acestea, Georgescu a încheiat o alianță cu un alt candidat de extremă dreapta care a participat și în noiembrie: George Simion, 38 de ani, clasat atunci pe locul al patrulea. Simion i-a promis lui Georgescu o funcție importantă în cazul în care va câștiga – poate chiar cea de prim-ministru. Simion are avantajul de a conduce al doilea cel mai mare grup parlamentar și, în prezent, conduce în sondaje cu aproximativ 30% din intențiile de vot. Totuși, prudență: sondajele din noiembrie s-au dovedit complet eronate.

Candidatul MAGA în fața a doi moderați

George Simion mizează pe o strategie clar inspirată de Donald Trump. Se revendică deschis ca apropiat al președintelui american și subliniază asemănările dintre programul său și cel al administrației Trump.

Simion a fost prezent la ceremonia de învestire a miliardarului republican în ianuarie. A acordat inclusiv un interviu ideologului Steve Bannon, fost consilier al lui Trump.

El conduce un partid naționalist care cultivă nostalgia pentru o „Românie Mare”. Are un discurs populist, antisistem, și speculează nemulțumirea profundă a populației față de corupție, inegalități sociale și eșecul partidelor tradiționale care s-au succedat la putere după 1989.

Pentru Simion, anularea alegerilor din noiembrie este o dovadă în plus a abuzurilor comise de vechea clasă politică împotriva democrației.

Conduce în sondaje, dar fără o garanție de victorie. Este puțin probabil ca Simion să obțină majoritatea absolută duminică, ceea ce înseamnă că va trebui să se confrunte în turul al doilea, pe 18 mai, cu principalul său contracandidat. Doi candidați centriști se luptă pentru această poziție, ambii având în jur de 20% din intențiile de vot: Crin Antonescu, fost senator susținut de coaliția de guvernare, și Nicușor Dan, primarul Bucureștiului. O eventuală alianță între acești doi candidați moderați ar putea compromite șansele lui Simion la victoria finală.

Întreaga Europă urmărește cu atenție aceste alegeri. Deși președintele României are atribuții limitate, el joacă un rol esențial în politica externă. George Simion a criticat în mod repetat Bruxelles-ul și ajutorul acordat Ucrainei. Nu pune însă sub semnul întrebării apartenența României la UE sau NATO, ci se vede mai degrabă ca un „ghimpe în coasta sistemului”.

O nouă piatră, poate, la temelia unei mari alianțe trumpiste în Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră