„Când sun Europa, pe cine sun?”, a ironizat secretarul Trezoreriei SUA la o conferință de presă la Casa Albă

30 Apr 2025
„Când sun Europa, pe cine sun?”, a ironizat secretarul Trezoreriei SUA la o conferință de presă la Casa Albă

Negocierile comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite bat pasul pe loc, în mare parte din cauza haosului birocratic de la Bruxelles. În ciuda faptului că administrația Trump, prin secretarul Trezoreriei Scott Bessent, și-a exprimat deschiderea pentru un acord, oficialii europeni par incapabili să vorbească pe o singură voce. Confuzia privind cine deține cu adevărat mandatul de negociere — între comisari, președinți și funcționari obscuri — alimentează frustrarea Washingtonului, care se confruntă cu un partener lipsit de coerență. „Când sun să vorbesc cu Europa, pe cine ar trebui să sun?”, a întrebat retoric Bessent, reluând o întrebare faimoasă din anii ’70 care pare la fel de actuală și astăzi, scrie Politico

Chiar și după mai multe vizite ale oficialilor europeni la Washington pentru a discuta chestiuni comerciale, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, spune că nu știe cu cine să vorbească, din partea Bruxelles-ului, pentru a ajunge la un acord.

Scott Bessent, principalul negociator comercial al președintelui Donald Trump și secretar al Trezoreriei SUA, nu este sigur cu cine ar trebui să discute în Europa în legătură cu un conflict care riscă să distrugă relația comercială transatlantică, evaluată la 1.600 de miliarde de euro.

„Când sun, pe cine sun în Europa?”, a spus Bessent marți, în cadrul unui briefing la Casa Albă, reluând faimoasa întrebare formulată de Henry Kissinger în anii ’70.

Oficialul american suspectează guvernele europene că încearcă deliberat să creeze confuzie la Washington, introducând la nivel național diverse taxe asupra serviciilor digitale, considerate de administrația SUA o barieră în calea companiilor americane. „Negociem cu o mulțime de interese diferite”, a deplâns Bessent. „Așa că ei au niște lucruri interne de rezolvat înainte să poată angaja o negociere externă.”

Un indiciu de la Bruxelles: Comisia Europeană are un comisar pentru comerț. Numele lui este Maroš Šefčovič. Se pronunță Ma-roș Șef-cho-vici (este originar din Slovacia). Rolul său este să negocieze acorduri comerciale în numele celor 27 de state membre ale UE.

Bessent nu s-a întâlnit încă cu Šefčovič. A avut, însă, o întâlnire cu Valdis Dombrovskis, săptămâna trecută la Washington. Dar, deși a fost prezentat din greșeală drept comisar european pentru comerț la Forumul Economic Mondial din Elveția, Dombrovskis nu mai deține acea funcție. În prezent, el este comisarul european pentru afaceri economice.

Așadar, încercați să vorbiți cu comisarul european pentru comerț!

Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru POLITICO că afirmațiile lui Bessent sunt „o prostie, având în vedere că administrația SUA a avut deja mai multe întâlniri pe această temă cu comisarul pentru comerț.” Acesta este Maroš Šefčovič, un aliat de încredere al Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene – funcție ce o plasează drept cel mai înalt oficial al UE.

Șefčovič: „O singură mână nu poate aplauda” – negocierile comerciale UE-SUA bat pasul pe loc

Maroš Šefčovič a vizitat Washingtonul de trei ori în acest an, purtând discuții cu secretarul Comerțului, Howard Lutnick, reprezentantul pentru Comerț, Jamieson Greer, și alți oficiali americani, în încercarea de a obține un acord comercial între UE și SUA pentru eliminarea tarifelor la bunurile industriale.

Până acum însă, progresele au fost minime — iar comisarul european și-a exprimat frustrarea față de atitudinea partenerilor americani. „O singură mână nu poate aplauda”, declara el în luna martie.

Timpul presează: Donald Trump a impus în aprilie un tarif „reciproc” de 20% asupra produselor europene, dar l-a suspendat o săptămână mai târziu pentru o perioadă de 90 de zile, oferind astfel o fereastră de timp pentru un posibil acord. Între timp, rămâne în vigoare un tarif de bază de 10% pentru majoritatea produselor importate din UE, alături de taxe suplimentare de 25% pe oțel, aluminiu și autoturisme.

Oficiali ai Comisiei Europene i-au informat miercuri seara pe diplomații statelor membre în legătură cu stadiul negocierilor și posibilele căi de urmat.

„Ca să fim sinceri, încă nu este foarte clar ce își dorește cu adevărat SUA. Cer o serie de lucruri foarte diferite”, a declarat un diplomat european, descriind discuțiile ca fiind „încă în faza de tatonare”. „Încercăm în continuare să înțelegem care sunt adevăratele priorități ale americanilor.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră